Klacht wielerploegen bij directeur Tour

In een gezamenlijke brief hebben vertegenwoordigers van negen wielerploegen hun ongenoegen geuit aan het adres van Tour-directeur Jean-Marie Leblanc. De ploegleiders ageren tegen het ,,willekeurige beleid'' van de Franse wedstrijdleider. Leblanc maakt zich volgens hen schuldig aan competitievervalsing door de ene ploeg wél en de andere ploeg niet uit te sluiten voor de Tour.

De Nederlandse ploeg TVM is als enige succesvolle wielersponsor niet uitgenodigd voor de Tour, die eind volgende week in Le Puy du Fou van start gaat. Volgens Leblanc hebben de renners en begeleiders van TVM zich vorig jaar schuldig gemaakt aan onsportief gedrag tijdens het dopingonderoek van de Franse justitie. Het Drentse verzekeringsbedrijf werd gisteren in Genève gesteund door de niet-Franse ploegen Rabobank, Banesto, Kelme, Saeco, Cofidis, Mapei, Once en Polti.

De ondertekenaars van de brief hebben ook kritiek op de afwachtende houding van de internationale wielrenunie (UCI). Volgens de Belgische ploegleider Patrick Lefevere van Mapei zou de Nederlandse UCI-voorzitter Hein Verbruggen zich meer moeten bemoeien met de selectieprocedure van de Tour. Verbruggen is het niet eens met de kritiek op zijn werkwijze. ,,Bij een wielerwedstrijd hebben de organisatoren het alleenrecht om de ploegleiders uit te nodigen. De UCI speelt geen rol van betekenis.''

Over de inhoud van de brief wilden de betrokken ploegleiders gisteren in Genève geen mededelingen doen. Ze staan onder druk van hun sponsors die alle ophef over doping in de wielersport als negatieve publiciteit beschouwen. Tot dusverre heeft geen enkele grote geldschieter zich vanwege de geruchten over verboden middelen teruggetrokken.

De Franse wielrenner Richard Virenque mag komende zondag deelnemen aan het nationaal kampioenschap in Charade. Virenque had zich te laat ingeschreven, maar de organisatie toonde mededogen met de omstreden renner. Virenque wordt verdacht van handel in verboden middelen. Als renner van de ploeg Festina heeft hij altijd ontkend doping te gebruiken.