Internationale beurzen

LONDEN

Financiële instellingen en de olieconcerns zetten de index van de Britse effectenbeurs vanochtend op verlies. De FTSE 100 daalde met 0,9 procent tot 6.519 punten. Volgens handelaren zorgden winstnemingen voor koersdalingen bij de banken, terwijl energieconcerns last hadden van lagere olieprijzen.

FRANKFURT

De grootste beursfondsen in Duitsland lieten vanochtend een gemengd beeld zien. De Xetra Dax-index daalde vanochtend met een half procent tot 5.443,47 punten. Siemens behoorde tot de winnaars met een recordkoers van 75,65 euro. Automatiseerder SAP leverde 4 procent in, nadat in de pers was gesuggereerd dat de verkoop van nieuwe producten stagneerde.

PARIJS

De CAC 40 van de Franse effectenbeurs ging met een half procent naar beneden tot 4.521,1 punten. Vooral de banken zaten vanochtend in de min, nadat de centrale bank tot overleg had gemaand in de overnameslag tussen BNP aan de ene kant en Société Générale en Paribas aan de andere.

NEW YORK

Voor het eerst in vijf dagen heeft Wall Street gisteren een klein verlies geleden. De Dow Jones-index daalde met 39,58 punten (0,36 procent) tot 10.815,98.

De beurs liet een verdeeld beeld zien. De oliefondsen waren uit de gratie, de technologiesector deed het goed. Dat vertaalde zich in behoorlijke winsten voor IBM en Hewlett-Packard en flinke dalingen voor Exxon en Chevron.

AZIË

De effectenbeurs in Tokio is vanochtend iets hoger gesloten. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 38,77 punten tot 17.777,62 punten. Tijdens de middaghandel zakten de koersen terug nadat de beursindex eerder de 17.800 punten was gepasseerd. De exportaandelen waren wederom in trek. Dit was het gevolg van ingrijpen van de centrale bank gisteren op de valutamarkt.