Incidenten omlijsten gesprek Korea's

Voor het eerst sinds ruim een jaar hebben onderhandelaars uit Noord- en Zuid-Korea elkaar vanochtend in Peking ontmoet. Concrete resultaten werden niet gemeld na het anderhalf uur durende gesprek, maar de onderhandelingen zullen waarschijnlijk later deze week worden voortgezet.

Gisteren nog werd de ontmoeting in Peking uitgesteld omdat Noord-Korea er over klaagde dat een laatste scheepslading met kunstmest, aangeboden door Zuid-Korea, nog niet was afgeleverd. In totaal heeft Zuid-Korea zijn noorderburen 100.000 ton kunstmest beloofd. De Zuid-Koreaanse vice-minister van Hereniging, Yang Yong-shik, zei gisteren dat daarvan 22.000 ton nog niet was aangekomen. Dat zou afgelopen zondag moeten zijn gebeurd, maar volgens Yang werd het schip dat de kunstmest vervoert, opgehouden door het slechte weer. Het arriveerde daarom pas vanochtend in de Noord-Koreaanse havenstad Nampo.

Na afloop van de ontmoeting van vandaag verklaarden Zuid-Koreaanse onderhandelaars dat beide zijden hun traditionele uitgangspunten nog eens hebben verwoord en dat onder andere is gesproken over hereniging van families en over het recente incident in de Gele Zee. Vorige week werd een Noord-Koreaanse torpedojager tot zinken gebracht en werden enkele andere schepen zwaar beschadigd, nadat Noord-Koreaanse en Zuid-Koreaanse marineschepen elkaar al dagenlang hadden belaagd in een gebied dat rijk is aan krab. Volgens Seoul proberen Noord-Koreaanse visserschepen door te dringen tot Zuid-Koreaanse wateren.

De stemming aan de vooravond van de onderhandelingsronde in Peking raakte verder vestoord door de aanhouding, afgelopen zondag, van een Zuid-Koreaanse toeriste. Volgens het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA heeft de toeriste, een 36-jarige huisvrouw, pogingen gedaan haar gids en andere haar begeleidende Noord-Koreanen over te halen om naar Zuid-Korea over te lopen. ,,Degenen die naar het zuiden zijn overgelopen, hebben het nu goed'', zou ze onder andere hebben gezegd. En: ,,Jullie moeten wel moe zijn van al dat klimmen en dalen. (..) Als jullie naar het zuiden komen, zullen jullie een gelukkig leven hebben.'' Volgens het KCNA zijn de uitlatingen van de vrouw onderdeel van een complot tegen het noorden en moet iedereen die overlopen aanmoedigt daarvoor ,,zwaar boeten''.

De aangehouden vrouw maakte, in het gezelschap van 560 andere Zuid-Koreanen, een uitstapje in het Kumgang-gebergte in Noord-Korea, een populaire toeristische attractie. Drie Zuid-Koreaanse cruiseschepen hebben sinds vorig jaar toestemming van de Noord-Koreaanse regering om toeristen naar het Kumgang-gebergte te brengen in ruil voor harde dollars. Maar volgens de regering in Pyongyang bewijst het incident dat Zuid-Korea misbruik maakt van het programma. (Reuters)