Grote vechtpartij door vete families

Honderd mensen zijn gisteravond slaags geraakt bij een ruzie tussen twee Marokkaanse families in Alblasserdam. Dertig politie-agenten hadden twee uur nodig om een einde te maken aan het straatgevecht, waarbij slag- en steekwapens werden gebruikt.

Twee mensen moesten voor behandeling naar het ziekenhuis. De politie vermoedt dat het aantal gewonden veel groter is. ,,Ik denk dat er nog tientallen personen met flinke builen en schrammen rondlopen'', zegt een woordvoerder. ,,Dat kan niet anders als honderd mensen zo lang met elkaar knokken.'' Een 37-jarige Alblasserdammer en een 39-jarige Rotterdammer zijn aangehouden. De politie verwacht meer arrestaties.

De twee families leven al jaren in onmin. ,,Het begon ooit met een ruzie tussen twee kinderen, waarna de ouders en andere familieleden zich ermee bemoeiden'', meldt de politiewoordvoerder.

Gistermiddag leidde een ontmoeting van twee leden van beide families in een winkelcentrum tot een felle woordenwisseling. De ruzie werd gesust, maar escaleerde `s avonds.

,,Een van de twee betrokkenen wilde blijkbaar verhaal halen'', aldus de politie-woordvoerder, ,,en had daarvoor familie en kennissen uit Rotterdam en Den Haag gemobiliseerd. De andere partij had daar kennelijk op gerekend, want die verscheen versterkt en eveneens met slag- en steekwapens''. Een cameraman die voor SBS6 opnamen wilde maken van de schermutselingen moest het ook ontgelden. De vechtenden namen hem zijn camera af en vernielden die.

Burgemeester J. Bruin van Alblasserdam betreurt de ruzie: ,,De families hadden iets met elkaar af te rekenen. In het verleden heeft de politie altijd kunnen bemiddelen. Nu wordt het tijd dat de families zelf actie ondernemen om het conflict (vreedzaam) uit de wereld te helpen.''