Geen akkoord over chocolade

De vervanging van cacao in chocolade door plantaardige en goedkopere vetten in de hele Europese Unie is voorlopig uitgesteld. Nederland en België gaan er niet mee akkoord dat de Europese Commissie ook bij de kleinste technische wijziging van richtlijnen zeggenschap wil houden. Het is nu afwachten of de volgende Europese Commissie meer soepelheid wil betrachten.

In zeven EU-lidstaten, waaronder de grote chocoladeproducent Groot-Brittannië, is het toegestaan om maximaal 5 procent van de cacao te vervangen door goedkopere plantaardige vetten. Nederland en vier andere lidstaten waren er op tegen om dit in de hele EU toe te staan, omdat de cacao-producerende ontwikkelingslanden hier zwaar onder zouden lijden. België vreest verder dat de reputatie van zijn prestigieuze chocolatiers op het spel komt te staan.

Nadat Frankrijk en Spanje hun verzet tegen de cacao-vervanging hadden opgegeven, waren er niet meer genoeg stemmen om gisteren een EU-richtlijn over het gebruik van vetten tegen te houden. Maar toen Duitsland als EU-voorzitter een specifieke lijst van te gebruiken vetten in de richtlijn wilde, vond Europees commissaris Bangemann (industrie) dat een een aantasting van zijn oorspronkelijke voorstel. Alleen bij unanimiteit kon Bangemann worden weggestemd. Nederland en België hielden dit tegen. (ANP)