Eis: 15 jaar voor moord op buurman

Voor de rechtbank in Groningen is gisteren een gevangenisstraf van vijftien jaar geëist tegen de 63-jarige J.F. uit Veendam wegens de moord op zijn buurman, de 44-jarige Martinus Martena.

Het drama speelde zich 14 december vorig jaar af enkele uren na een zitting voor de politierechter in Groningen, waar zowel F. als zijn buurman terecht moest staan wegens een schermutseling enkele maanden eerder. De politierechter hield toen de zaak tegen F. aan. Martena werd vrijgesproken van mishandeling. Volgens het Pieter Baan Centrum was dat in de beleving van F. de bevestiging van jarenlang onrecht, waarbij F. steeds als schuldige werd aangewezen.

F. reed na de zitting met zijn vriendin naar huis en zag daar zijn buurman met de hond in een parkje lopen, zo bleek op de rechtszitting. Zonder dat zijn vriendin het wist laadde hij het pistool dat hij thuis had verstopt. Vervolgens ging hij met zijn vriendin in hetzelfde park zijn honden uitlaten. Toen de buurman hem tot op twee meter genaderd was, schoot F. hem een kogel in de borst. Terwijl het slachtoffer op de grond lag, loste hij nog zes schoten op de man. Thuis belde F. zelf de politie om zijn daad op te biechten.

In de vier jaar dat F. aan het Beneden Oosterdiep in Veendam heeft gewoond, is de politie zeker zestig keer betrokken geweest bij incidenten tussen F. en zijn buren aan beide zijden. Twee keer leidde dat tot een veroordeling door de politierechter. Officier van justitie M. Weel was het niet eens met de conclusie van het Pieter Baan Centrum, dat er weinig kans is op herhaling. (ANP)