Dioxinen oorzaak crisis in pluimvee

Door de in België begonnen dioxine-affaire verkeert de Nederlandse pluimveesector in de diepste crisis sinds de oorlog. De vraag en prijs van eieren en kippenvlees zijn ingestort.

,,Het is een kwestie van tijd voordat de eerste bedrijven over de kop gaan'', zegt secretaris A. May van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouderijen (NOP). Nederland heeft 1.400 vleeskuikenbedrijven en 2.500 bedrijven met leghennen.

Ook het productschap Vee, Vlees en Eieren spreekt over een ,,catastrofale situatie''. De vraag naar kippenvlees is dertig procent lager dan normaal. De prijs van een ei is gezakt naar vier tot vijf cent, terwijl de productiekosten acht tot negen cent zijn. De binnenlandse vraag is weggezakt, de export naar Duitsland, de grootste afnemer, met 75 procent gedaald.

NOP-secretaris May: ,,De dioxinecrisis heeft de Duitse consument schuw gemaakt. Het eiergebruik is dramatisch gezakt in Duitsland.'' De geringe toename van de vraag vanuit België kan het verlies niet goed maken.

In een poging om de prijs van eieren weer omhoog te krijgen worden twee miljoen oudere leghennen ,,uit productie genomen''. Dat heeft de pluimveesector gisteren besloten. De leghennen konden door de dioxinecrisis niet geslacht worden in België. De afgelopen weken bleven ze eieren produceren waardoor extra aanbod ontstond op een al krimpende markt.

De pluimveesector heeft een noodplan opgesteld om de twee miljoen hennen alsnog te slachten en af te voeren naar een destructiebedrijf. De restanten worden verwerkt tot veevoeder.

In het dioxine-onderzoek in België hebben autoriteiten een spoor naar Duitsland gevonden.