`Dioxinen kwamen van Waals bedrijf'

De Belgische justitie zegt de bron van de dioxinebesmetting gevonden te hebben. Bij het Waalse vetverwerkingsbedrijf Fogra in Bertrix zijn sporen gevonden die overeenkomen met de dioxinen in het besmette veevoer.

De directeur van Fogra, de 51-jarige J.T., is gisteren aangehouden.

Volgens een woordvoerder van het parket in Gent worden de twee Nederlandse bedrijven die eerder in verband werden gebracht met de besmetting niet langer verdacht.

Besmet vet van Fogra zou in opdracht van de Vlaamse onderneming Verkest naar veevoederbedrijf De Brabander in Roeselare zijn gebracht. De Brabander zou het vet vervolgens hebben verwerkt. De tankauto zou na het transport niet zijn schoongemaakt. Daardoor zou vet van Verkest zelf, dat later met dezelfde tankauto werd vervoerd, ook met dioxinen zijn besmet.

Gisteren is bij negentien varkens op drie Belgische bedrijven een zo hoge graad aan pcb's aangetroffen dat hierbij ook vermoedelijk sprake is van besmetting met dioxinen. In de Duitse deelstaat Rijnland-Pfalz is uit België afkomstig varkensvlees ontdekt met een te hoge graad aan dioxinen.

De Europese Commissie is gisteren een juridische procedure begonnen tegen België in verband met de dioxinecrisis. Volgens de Commissie is zij te laat door de Belgische regering ingelicht over de besmetting van vlees en eieren met kankerverwekkende dioxinen.

Bovendien heeft België door de Commissie opgelegde maatregelen om te voorkomen dat met dioxinen besmette producten op de markt zouden komen onvoldoende toegepast.

Zo'n vierduizend boeren hebben gisteren in Brussel gedemonstreerd. Ze hebben de Belgische koning Albert een petitie aangeboden waarin zij zijn hulp vragen voor het verkrijgen van financiële steun. De dioxinecrisis heeft de naam van Belgische voedingsmiddelen internationaal aangetast.

De president van de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena, Reutlinger, heeft opgeroepen tot een internationale campagne voor de verbetering van het imago van België. Sabena constateert dat passagiers het voedsel niet vertrouwen.