Boze Serviërs betogen in Belgrado

In het centrum van Belgrado heeft de politie gisteren een eind gemaakt aan een demonstratie van boze Serviërs uit Kosovo. De democratische Servische oppositie wil vanaf komende zaterdag massabetogingen tegen het bewind van Slobodan Miloševic op touw zetten.

Rond tweehonderd Kosovo-Serviërs, die uit de provincie zijn gevlucht uit angst voor wraakacties van de terugkerende Albanese vluchtelingen, wilden gisteren voor de tweede opeenvolgende dag in het centrum van de Joegoslavische hoofdstad demonstreren. Ze voelen zich in de steek gelaten door het regime. Gisteren werd hun verboden voor het federale parlement te betogen, waarop ze naar het centrale Terazije-plein trokken. Daar greep de politie echter in toen hun leider het woord trachtte te nemen. Hij werd, samen met een medestander, ingerekend. Later gisteren werden beiden tot dertig dagen gevangenisstraf veroordeeld wegens verstoring van de openbare orde tijdens de staat van oorlog. Overigens heeft de Joegoslavische regering gisteren het federale parlement gevraagd die staat van oorlog op te heffen; onduidelijk is wanneer het parlement bijeenkomt.

De ingerekende leider van de groep Kosovo-Serviërs had in zijn toespraak een onderhoud met Miloševic en openheid in de Servische media over de massale exodus van de Serviërs uit Kosovo willen eisen.

Tijdens het protest zeiden deelnemers zich door het bewind in Belgrado in de steek gelaten en manipuleerd te voelen. ,,De regering heeft ons met niks laten zitten. Ze heeft ons ertoe gebracht Kosovo te verlaten en we krijgen hier geen enkele hulp, ze schuiven ons gewoon van de ene plek naar de andere'', zei een gevluchte Serviër uit de stad Prizren.

De Alliantie voor Verandering, de overkoepelende Servische oppositiebeweging, heeft gisteren aangekondigd vanaf zaterdag in diverse steden demonstraties op touw te zetten waarop verkiezingen en democratische hervormingen zal worden geëist. De betogingen beginnen in de steden Cacak en Kraljevo. Cacak is gekozen omdat de burgemeester, lid van de oppositie, tijdens de oorlog is ondergedoken na in staat van beschuldiging te zijn gesteld wegens het organiseren van een betoging tegen het bewind in Belgrado. Ook in Kraljevo is tijdens de oorlog betoogd, door ouders van in Kosovo gelegerde recruten.

,,Dit is de laatste minuut waarop we de huidige politieke lijn in Servië kunnen ombuigen en diegenen ter verantwoording kunnen roepen die al tien jaar onbeperkte macht in het beslissingsproces hebben'', zo zei een van de organisatoren van de demonstraties. Onder de nog altijd bestaande staat van oorlog zijn demonstraties van welke aard ook verboden. De Alliantie beslist morgen over de vraag of de betogingen doorgaan als de politie ze verbiedt of als tegen die tijd het Joegoslavische parlement de staat van oorlog nog niet heeft opgeheven. (Reuters, AP)