Beurs lager door obligaties

Het beurssentiment op de Amsterdamse effectenbeurs werd vanochtend grotendeels bepaald door een dalende obligatiemarkt, hetgeen een remmende uitwerking had op de aandelenhandel. Ook het lagere slot op Wall Street gisteren was van invloed op het beursklimaat. De AEX-index noteerde tegen het middaguur ruim vijf punten lager op 577,70 punten.

Beleggers toonden zich vanochtend niet verder bezorgd over de aandelenemissie van bankverzekeraar Fortis. Gisteren zakte het fonds enigszins weg, nadat het een emissie van vier miljard gulden aankondigde. Vanmorgen herstelde het fonds zich. Fortis noteerde na het middaguur 31,30 euro, een stijging van twintig eurocent.

Baan profiteerde als een van de weinige fondsen van de belangstelling die profesionele beleggers voor het fonds toonden. De grote beleggers reageerden op geruchten dat Microsoft 20 euro zou willen betalen voor de automatiseerder. Baan profiteerde met een stijging van 45 eurocent op 15,50.

Ook Philips behoorde tot de stijgers. Mogelijk door uitspraken van een manager in Singapore ging het aandeel met 1,2 euro omhoog tot 94,20. De topfunctionaris verwacht dat het aandeel Philips binnenkort opklimt naar 100 euro. KLM zakte 10 eurocent naar 27,75. Air France maakte bekend te gaan samenwerken met het Amerikaanse Delta Airlines. De Fransen geven daarmee de voorkeur aan de Amerikaanse maatschappij boven de alliantie van de KLM, Alitalia en Northwest Airlines.