Australië in feestroes

Australië ontwaakte vanmorgen uit een nationaal delirium na de luidbejubelde cricketzege op Pakistan. Wegens het tijdsverschil konden de geschreven media gisteren niets anders brengen dan een summier bericht over de vorderingen op Lord's. Vandaag pakten de kranten groots uit. ,,Wereldtitel verenigt natie'', kopte The Courier-Mail.

Unaniem zijn de kranten in hun oordeel: voor het eerst sinds 1983, toen het sportmaffe land de zeilrace om de America's Cup won, spreekt Australië weer een woordje mee op het wereldtoneel. De winst op Zuid-Afrika, donderdag in een zinderende halve finale, noemen alle kranten de echte finale. ,,De wedstrijd tegen Pakistan was slechts een bevestiging van wat we sinds donderdag al wisten'', meent The Australian.

Aanvoerder Steve Waugh kan morgen op een heldenontvangst rekenen wanneer de cricketers worden gehuldigd in Melbourne. In de aanloop naar het WK lag de captain nog onder vuur, vandaag komen de kranten superlatieven tekort. ,,Captain Steadfast wees Australië de weg naar het walhalla'', aldus The Courier-Mail. In een hoofdredactioneel commentaar ontdekt de krant een politieke boodschap in de cricketzege. ,,Alle problemen waar dit land mee worstelt zijn sinds zondag niet opgelost. Maar onze spelers hebben wel laten zien waartoe doortastend optreden kan leiden.''