(ANP)

Een pluriforme pers, daar gaat niets boven.

Neem deze twee recensies van het concert van Bruce Springsteen in het Gelredome-stadion in Arnhem.

NRC Handelsblad: ,,Toch viel het tegen in Arnhem. Grootste boosdoener was het ongelooflijk slechte geluid. Een schelle, zeer aan de oren doende brij was het (...) Zijn zang klonk vervormd en onverstaanbaar, wat een groot deel van zijn verhalende songs, zoals The Ghost of Tom Joad, om zeep hielp.''

de Volkskrant: ,,Daar komt bij dat er maar weinig voetbalstadions zijn waar een concert zo goed uit de verf komt als het Gelredome (...) Voor stadionbegrippen was het geluid glashelder, waardoor de teksten van aangrijpende ballades als The River en The Ghost of Tom Joad letterlijk verstaanbaar waren.''

Zouden deze twee recensenten misschien een grote hekel aan elkaar hebben?

Gisteren werd onze pers nóg pluriformer met de komst van twee nieuwe, gratis dagbladen: Metro en Spits. Ze waren overal op de stations verkrijgbaar.

Op het station van Utrecht kon je bovendien een gratis ontbijtdrankje krijgen als je de Volkskrant kocht. Daartoe had zich bij elke uitgang van een kiosk een juffrouw geposteerd met een grote, geheimzinnige ton van waarachter ze streng in de gaten hield wie er wel of niet een Volkskrant afrekende. Als je bijvoorbeeld alleen maar Trouw (`Misschien wel niet de beste krant van Nederland') kocht, dan maakte je geen schijn van kans op het heerlijke ontbijtdrankje dat in die ton bleek te zitten. Dat nu vond ik onverstandig van de Volkskrant. Op die manier lok je toch nooit lezers bij de concurrent weg?

De inhoud van Metro en Spits bleek vooral tot één bron te herleiden: (ANP). Zelden zal dit persbureau zich zo verdienstelijk hebben kunnen maken voor de Nederlandse pers. Eigen nieuwsgaring, ach wat zou het, we hebben het ANP toch?

Ik juich deze twee nieuwkomers alleen al toe vanwege de terugkeer van het antieke, gemengde bericht. Zoals dit bericht in Spits onder de kop: Hond neemt op tijd de trein. ,,Een Engelse hond heeft zelf de trein naar huis genomen, nadat zijn bazin hem op het perron had laten staan. De collie Bobdog was op het station van Trowbridge achtergebleven, nadat zijn bazin in de trein naar Newport in Wales was gestapt. De hond was er kennelijk van op de hoogte dat er elk uur een trein naar Newport gaat. Precies een uur later stapte hij in. Met hulp van enkele medewerkers van de spoorwegen werden hond en bazin herenigd. (ANP).''

Ik miste alleen nog het antwoord op enkele brandende vragen. Had die hond zelf een kaartje gekocht, was hij in `roken' of `niet roken' gaan zitten, wat deed hij toen hij hoge nood had, maar de wc bezet bleek, en meldde hij zich bij aankomst zelf bij het loket `gevonden voorwerpen'?