`Alarmsysteem' handelsconflicten

Een `waarschuwingssysteem' moet in de toekomst handelsconflicten voorkomen. Daartoe hebben de Europese Unie en de Verenigde Staten gisteren op een topontmoeting in Bonn besloten.

Bondskanselier Schröder zei dat de handelsconflicten tussen de EU en de VS zeker kunnen worden opgelost. Het early warning system houdt in dat beide partijen elkaar op de hoogte houden van nieuwe wetgeving die eventueel een belemmering kan vormen voor de onderlinge handelsrelatie. Zodoende kunnen obstructies worden aangepakt voordat de wetgeving definitief is.

Het plan om handelsconflicten te voorkomen voorziet volgens beide partijen in een behoefte. De handelsrelatie tussen de VS en de EU is de laatste jaren ernstig verstoord door slepende ruzies over bananen en rundvlees. Intussen speelt ook de import van genetisch gemanipuleerd voedsel uit de VS en zijn er problemen over privacyregels op Internet. Eind april werd een nieuwe botsing voorkomen doordat de EU wetgeving over lawaaiige vrachtvliegtuigen opschortte. Oudere Amerikaanse vrachtvliegtuigen zouden onder die wet niet meer tot het Europese luchtruim worden toegelaten. (DPA)