Volleybalteam uitgeschakeld voor eindstrijd

De Nederlandse volleybalploeg heeft geen kans meer om de finalepoule van de World League te bereiken. Tegen Spanje werd gisteren in Madrid met 3-0 (25-18, 25-20 en 25-23) de zevende nederlaag in deze competitie geleden. Daar staat slechts één overwinning tegenover. Dat is de slechtste score in tien jaar World League. Vrijdagavond had Nederland ook al van de Spanjaarden verloren.

,,We zitten diep in de shit en dat is niet leuk'', constateerde aanvoerder Bas van de Goor. Volgens hem werden tegen Spanje te veel persoonlijke fouten gemaakt. ,,Daar valt niet tegenop te spelen. Het blok is niet op orde, de passes zijn niet stabiel, de services laten te wensen over.'' Van de Goor riep zaterdagavond in het hotel in Madrid de selectie bij elkaar voor een crisisberaad. Het onderhoud duurde drieënhalf uur. Het ging er niet zachtaardig aan toe, aldus Van de Goor. ,,Het was open, direct en hard.'' Hij wilde geen details noemen. ,,Iedereen heeft voor zichzelf aangegeven hoe hij binnen zijn mogelijkheden winnend denkt te kunnen gaan spelen.''

Bondscoach Toon Gerbrands zei in Spanje wederom dat hij zich nog geen zorgen maakt. ,,We zijn in een valkuil terechtgekomen. We moeten niets goedpraten en heel kritisch blijven, maar wel de rust bewaren. Natuurlijk is het kwalijk als je weer een set met 25-23 verliest. Ik denk dat het een kwestie van vorm is. We trainen nauwelijks.'' Hoewel de uitslag anders deed vermoeden, beweerden Gerbrands en Van de Goor in de wedstrijd van gisteren al positieve effecten van het gesprek van de spelers te hebben gezien. ,,De dingen die nu gebeuren dragen bij aan de pikorde in het team. Je zoekt het niet op, maar het is geen slechte ontwikkeling. Vandaag zag ik tenminste dat iedereen erg hard werd afgerekend op zijn fouten'', aldus Gerbrands.

Bij Nederland ontbrak buitenaanvaller Richard Schuil in beide duels tegen Spanje. Hij herstelt van de blessure die hij vorige week tegen Brazilië opliep. Zijn vervanger Martijn Dieleman was gisteren erg vermoeid. Hij werd in de derde set vervangen door Albert Cristina. Dat was een noodoplossing want Cristina is een middenspeler. In het midden werd Sander Oltshoorn vervangen door Mike van de Goor. Na die wissels ging het in de derde set beter dan in de eerste twee. Toch werd er weer verloren. Dieleman maakte in Spanje bekend dat hij volgend seizoen in de Spaanse competitie voor de club Numancia gaat spelen.

Voor het uitgeschakelde Nederland resteren nog vier wedstrijden in de World League, twee in Eindhoven tegen Canada en twee in en tegen Brazilië. Na die laatste dubbele ontmoeting zal de selectie in Zuid-Amerika blijven voor een korte trainingsstage. Zo bereidt Nederland zich onder meer voor op de resterende twee duels voor de EK-kwalificatie, uit tegen België (24 juli) en Turkije (28 juli). De ploeg van Gerbrands kan zich dan geen nederlagen meer permitteren. Nederland heeft in ieder geval één overwinning nodig om zeker te zijn van deelname aan het Europees kampioenschap in Wenen (6 tot en 12 september).