Vandenbroucke gaat vrijuit in dopingzaak

De Belgische wielrenner Frank Vandenbroucke heeft zich als patiënt van de Franse natuurgenezer Bernard Sainz niet schuldig gemaakt aan het gebruik van doping. De leider van het wereldbekerklassement hoopt zijn eerder ingetrokken licentie spoedig terug te krijgen. Zijn Franse ploegleider Alain Bondue van Cofidis wilde gisteren niet op de zaak vooruitlopen. Deze week volgt een gesprek tussen de renner en de begeleider.

Vandenbroucke raakte begin mei in opspraak toen bekend werd gemaakt dat hij zich laat verzorgen door de omstreden homeopaat Sainz. Deze paardendokter wordt samen met advocaat Bertrand Lavelot verdacht van het opzetten van een internationaal dopingnetwerk. Na uitgebreid onderzoek van het parket in Parijs blijkt Vandenbroucke geen verboden middelen te hebben gekregen van Sainz. De uitslag van het juridisch dossier wordt niet in de openbaarheid gebracht, omdat Vandenbroucke niet als verdachte maar als getuige was opgeroepen in Parijs.

Voor de camera's van de Belgische televisie toonde de Waalse wielerheld zich gisteren zeker van zijn zaak. ,,Ik ben een zuiver renner. Ik heb niet gewonnen omdat ik heb geslikt maar omdat ik de beste was. Ik heb onschuldige preparaten gekregen. De rechter heeft zich bij mij verontschuldigd voor al het ongerief dat mij is overkomen. Voilá, ik kan weer gaan koersen.''

Vandenbroucke is niet van plan het Franse dagblad L'Equipe aan te klagen. Deze invloedrijke sportkrant maakte eind vorige maand melding van sporen van amfetamine in de urine van Vandenbroucke. Ook zou zijn hematocrietwaarde boven het toegestane maximum van vijftig procent zijn gestegen. Volgens het juridisch onderzoek in Parijs heeft de verslaggever van L'Equipe onjuist bericht. ,,Maar ik heb geen goesting om die man aan te klagen. Ik heb momenteel meer aan mijn hoofd'', reageerde Vandenbroucke gisteren.

Vandenbroucke behoudt vertrouwen in de medische praktijken van Sainz, met wie hij zonder medeweten van zijn werkgever een samenwerkingsverband was aangegaan. De ploegleiding van Cofidis is minder gecharmeerd van de werkwijze van Sainz. De sponsor heeft een eigen dokter in dienst. Vandenbroucke gaat zich concentreren op het wereldkampioenschap dat begin oktober in Verona wordt gehouden. Hij had in een eerder stadium besloten niet deel te nemen aan de Tour de France.