Twee nieuwe kranten te geef

De gratis kranten Metro en Sp!ts zijn vandaag in Nederland geïntroduceerd. Beide bladen werden vanmorgen uitgedeeld aan reizigers in het openbaar vervoer in de Randstad.

De kranten willen de reizigers in twintig tot dertig minuten informeren over het laatste nieuws. Daarbij wordt hoofdzakelijk gebruikgemaakt van berichten en illustraties van Nederlandse en buitenlandse persbureaus. De inkomsten moeten komen uit de advertenties.

Aanvankelijk zou Sp!ts, een uitgave van De Telegraaf met een oplage van 120.000, pas in juli verschijnen, maar eind vorige week is toch besloten om tegelijk met Metro te verschijnen. Metro is een uitgave van de Zweedse Modern Time Group en heeft een oplage van 250.000. Het blad verscheen al in Stockholm, Gotenburg, Praag en Boedapest. Zowel Metro alsook Sp!ts bericht vandaag op de voorpagina over de ontdekking van concentratiekampen in Kosovo.

De Nederlandse Dagbladpers (NDP) ziet enkele risico's in het verschijnen van de nieuwe bladen. Als Metro en Sp!ts aanslaan, moeten bestaande dagbladen de concurrentie met elkaar aangaan, waardoor sommige in een negatieve spiraal terecht zouden kunnen komen, aldus een woordvoerder van de NDP.

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zegt de komst van de nieuwe kranten toe te juichen. ,,Hoe meer kranten hoe beter, wat ons betreft. Dat komt de pluriformiteit van de pers alleen maar ten goede.''

REACTIES: pagina 3