Turijn in 2006 organisator Winterspelen

De Olympische Winterspelen van 2006 zullen worden gehouden in de Italiaanse stad Turijn, zo heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zaterdag besloten. De Zwitserse organisatie, die dacht met Sion de beste kansen te hebben, suggereert dat deze keuze riekt naar een schandaal.

Nadat in een eerste stemronde de andere vier kandidaten waren afgevallen, moest het IOC op zijn vergadering in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul een keuze maken tussen Turijn en Sion. Met 53 tegen 36 stemmen kreeg de Italiaanse stad de voorkeur.

De Zwitsers reageerden boos. Zij wezen erop dat uit een eerder rapport van IOC-deskundigen een lichte voorkeur voor Sion was te lezen. De voormalige Fiat-president Gianni Agnelli, die door IOC-voorzitter Samaranch is gevraagd voor een commissie die voorstellen moet doen voor hervormingen binnen het comité, zou in een bevoorrechte lobby-positie hebben gezeten. En het IOC zou wraak hebben willen nemen voor het feit dat het Zwitserse IOC-lid Marc Hodler vorig jaar de corruptie rondom de kandidatuur van Salt Lake City voor de Olympische Winterspelen van 2002 heeft onthuld. Een Zwitserse regeringswoordvoerder zei tegen Italiaanse journalisten: ,,Alle redenen voor de nederlaag van de Zwitserse kandidatuur moeten grondig worden geanalyseerd, op alle politieke niveaus.''

De voorzitter van de Italiaanse lobby, Evelina Christillin, noemde de Zwitsers slechte verliezers. Ze waren te zelfverzekerd, vond Christillin, die in de jaren zeventig deel heeft uitgemaakt van de Italiaanse skiploeg. ,,Het enige schandaal is de Zwitserse reactie'', zei ze.

Turijn, gelegen aan de voet van de Alpen, heeft discreet maar hard gelobbyd. Ook veelvoudig skikampioen Alberto Tomba zat in de missie die werd gesteund door het in Turijn gevestigde Fiat. Als het nodig was, werden ook de successen van voetbalclub Juventus en de culturele kunstschatten van Turijn in de strijd geworpen.

Sion was niet van plan een permanente baan aan te leggen voor het hardrijden op de schaats, terwijl die wel is voorzien in de plannen van Turijn. Vlak bij het voetbalstadion Delle Alpi moet een overdekte 400-meter baan worden gebouwd, met plaats voor tienduizend toeschouwers. De skiwedstrijden worden gehouden in de bergen op ruim een uur rijden van Turijn, in de skigebieden van Sestrière en Bardonecchia.

Veel Italianen denken dat in de keuze voor Turijn ook een compensatie zit voor het feit dat Rome twee jaar geleden Athene voor moest laten gaan in de strijd om de Zomerspelen van 2004. De linkse premier Massimo D'Alema reageerde door te stellen: ,,Dit is een nieuw succes voor Italië.''