Toptijden zijn goede stimulans

Inge de Bruijn behaalde dit weekeinde tijdens de NK zwemmen in Amersfoort vier individuele titels en pakte en passant een wereldrecord op de 50 meter vlinderslag en een Europees record op de 50 meter vrije slag. De Bruijn zwom begin deze maand in Brazilië ook al twee Europese toptijden. Een lekker idee, met de Europese kampioenschappen in Istanbul in het vooruitzicht. Van extra druk voor de EK wil de sprintster niets weten. ,,Welnee, het geeft juist een goed gevoel.''

Tijdens de NK maakte je een uitstapje naar de 200 meter vrije slag. Is dat iets voor de toekomst?

De Bruijn: ,,Ik vond het best leuk om die afstand te zwemmen, maar ik behoor op de 200 meter natuurlijk nog niet tot de wereldtop. En ik heb de limiet nog niet gehaald, dus op de echt grote toernooien zal ik die afstand voorlopig niet zwemmen. Bovendien blijft zo'n 200 meter moeilijk in te delen als je de korte afstanden gewend bent.''

Welke afstanden zwem je op de EK?

,,Dat weet ik nog niet precies. Het is een druk programma, dus ik zal waarschijnlijk een of meer afstanden moeten schrappen. Welke, dat laat ik afhangen van het deelnemersveld. Ik zwem uiteraard wel de 50 meter vlinderslag. De 50 meter rugslag is ook een optie, want ook daarvoor heb ik de limiet gehaald. En dan is er natuurlijk nog de estafette, al gaan de persoonlijke nummers wel voor.''

Heeft je verandering van zwemstijl invloed gehad op je prestaties?

,,Nee, want ik ben er pas anderhalve maand mee bezig. Mijn coach Paul Berger zag de Australiër Michael Klim en wilde dat ik net als hij ging zwemmen. Dus meer met gestrekte armen. Daardoor hoef ik minder slagen per baan te maken en is elke slag effectiever.''

De Nederlandse zwembond wil een premieregeling opstellen. Die bonus ben je nu misgelopen?

,,Ja, maar ik wist helemaal niets van een premieregeling. Ik weet trouwens niet of die al rond is. Maar het zou mooi meegenomen zijn. Een persoonlijke sponsor heb ik nog niet gevonden, nee. Daar is het ook nog te vroeg voor, zo vlak na de NK. Maar alles is welkom.''