Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Portret van de Kosovaarse journaliste Luljeta Selimi die in april vluchtte voor de Servische terreur. Nu zoekt zij in Pristina naar familie en vrienden. Ned.1, 20.30-21.01u.

Nova. Reportage uit Kosovo met defensie-expert Rob de Wijk en aandacht voor vuurwapens op Amerikaanse highschools naar aanleiding van de schietpartij in Littleton en de verwerping door het Huis van Afgevaardigden van het wetsvoorstel over het aan banden leggen van de wapenverkoop. Ned.3, 22.33-23.05u.

DOCUMENTAIRES

City of Gold and how to get there. Eerste aflevering van een vierdelige serie over archeologische ontdekkingen. Vanavond doet schrijver Charlie Nicholl de tocht van Sir Walter Raleigh uit 1595 door de oerwouden van Venezuela na op zoek naar Eldorado. In deze goudstad zou het edelmetaal voor het oprapen liggen. NGC, 19.00-20.00u.

Stukken van Mensen. Documentaire over Gretchen en Barb, twee jonge Amerikaanse vrouwen die lijden aan dissociatieve identiteitsstoornis, kortweg DIS. Elk moment kunnen ze van persoonlijkheid veranderen. Canvas, 21.30-22.15u.

Panorama. Over een onderzoek naar de economische en sociale effecten van het minimumloon. Sinds de invoering hiervan zijn duizenden mensen slechter af dan ervoor. BBC1, 23.00-23.40u.

Dokument. Slot van een tweeluik over criminelen die een kans krijgen om een nieuw bestaan op te bouwen. Portret van Joop van Ommen die als directeur van het WRZV sporthallencomplex met ex-criminelen, ex- verslaafden en anderen werkt die een duwtje in de rug nodig hebben. Ned.1, 23.01-23.48u.

AMUSEMENT

Het Makelaarskantoor. Eerste aflevering van een 9-delige Britse docusoap over de meedogenloze concurrentie tussen makelaars. Net5, 23.05-23.40u.

Het Uur van de Wolf: David Cassidy. BBC-documentaire over het tieneridool David Cassidy die tussen 1971 en 1975 immens populair was. Zie TV-Vooraf. Ned.3, 23.23-0.23u.

MUZIEK

Jazzportretten. Portret van Charles Mingus (1922-1979) die tot de meest energieke naoorlogse jazzcomponisten behoorde. Hij begon als bassist in het orkest van Duke Ellington. Met ook beelden van de repetities en uitvoering van Epitaph, een jazzsymfonie van Mingus die afgelopen donderdag tijdens het Holland Festival door de Trans Atlantic Jazz Orchestra werd uitgevoerd. Ned.3, 21.25-21.50u.

FILM

Pink Cadillac (Buddy van Horn, 1989, VS). Slordig gemaakte actiethriller charmeert door het relativerende gehakketak tussen moderne premiejager Clint Eastwood en zijn prooi Bernadette Peters, een onschuldige mooie slons die in de macht verkeert van een crypto-fascistische bende. RTL5, 20.30-22.45u., met reclame.

Rising Sun (Philip Kaufman, 1993, VS). Regisseur van The Unbearable Lightness of Being en The Right Stuff verfilmde bestseller van Michael (Jurassic Park) Crichton tot conventionele samenzweringsthriller tegen decor van Japans-Amerikaanse spanningen in het bedrijfsleven. Inspecteur Sean Connery geeft, tijdens onderzoek naar moord, collega Wesley Snipes college over Japanse zeden en gewoonten. Ook met Harvey Keitel. SBS6, 20.30-22.50u., onderbroken door reclame.

The Enforcer (James Fargo, 1976, VS). Derde, gewelddadige actiefilm met Clint Eastwood als inspecteur Callahan, te San Francisco, is gemakzuchtiger dan de twee eerdere Dirty Harry-films. Eastwood wordt terzijde gestaan door vrouwelijke collega Tyne Daly. Zie ook Film-vooraf. Veronica, 21.35-23.25u., met reclame.

Vanishing Point (Richard C. Sarafian, 1971, VS). Echo's van Easy Rider klinken door in road movie over zwijgzame anti-held Barry Newman die weddenschap aangaat om binnen vijftien uur van Denver naar San Francisco te rijden. BBC1, 0.50-2.30u.

The Moderns (Alan Rudolph, 1988, VS). Eigenzinnige regisseur van films als Choose Me blijkt weinig begrepen te hebben van het Parijse kunstenaarsmilieu van de jaren twintig. Ernest Hemingway en Gertrud Stein zijn edelfiguranten in een poel van oubollige zonde, waar men `echt' niet van `vals' kan onderscheiden. ARD, 0.50-2.50u., nagesynchroniseerd.

Garbo Talks (Sidney Lumet, 1984, VS). Bitterzoete komedie. Ongeneeslijk zieke Anne Bancroft koestert als laatste wens Greta Garbo te ontmoeten. Morgen, ARD, 10.20-12.00u., nagesynchroniseerd.

S.O.S. Pacific (Guy Green, 1960, Engeland). Overlevenden van vliegtuigongeluk stranden op eiland waar binnen enkele uren een nucleaire proef wordt gehouden. Thriller voldoet vooral als karakterstuk. Met Eddie Constantine. Morgen, BBC2, 11.30-13.00u.

. American Friends (Tristam Powell, 1991, Engeland). Even zorgvuldig als sympathiek drama bespot de stijve Victorianen nu eens niet, maar slaat hen liefdevol gade. Co-scenarist Michael Palin speelt een Oxford-classicus wiens leven ontregeld raakt na een ontmoeting, in Zwitserland, met de Iers-Amerikaanse Connie Booth. Morgen, RTL4, 11.40-13.20u., onderbroken door reclame.

Hoosiers / Best Shot (David Anspaugh, 1986, VS). Veel vertraagde opnamen van basketball doorspekken voorspelbaar drama waarin coach Gene Hackman in een hem vreemd plaatsje in Indiana een wankel schoolteam tot de finale wil laten doordringen. Met Dennis Hoppper als een drankzuchtige, voormalige basketball-vedette. Morgen, SBS6, 14.20-16.15u., onderbroken door reclame.

Karakter (3) (Mike van Diem, 1997, Nederland). Slot van de drie-delige tv-versie van de verfilming van Bordewijks roman uit 1938. Zwaar aangezette effecten en opzichtige production value kunnen gebrek aan nuances niet verbloemen. Met Jan Decleir als de hardvochtige gerechtsdeurwaarder Dreverhaven. Morgen, Ned.3, 15.13-16.00u.