Rentespook neemt dagje vrij

Voor het eerst sinds dagen kende de Amsterdamse effectenbeurs weer eens een optimistische start. De angst voor een renteverhoging, die de aandelenmarkten al geruime tijd beheerst, leek even afwezig. De AEX-index stond tegen het middaguur 6,62 punten hoger op 582,56.

Het grootste deel van de ochtend stonden alle hoofdfondsen op winst. Bank en verzekeraar Fortis was de spreekwoordelijke uitzondering met een verlies van 3 procent tot 30,50 euro. Het Belgisch-Nederlandse concern werd gestraft voor een vanochtend aangekondigde emissie die maar liefst 4 miljard gulden uit de markt moet halen.

Naast de wegebbende renteangst gaven de positieve ontwikkelingen op de beurzen in het Verre Oosten het Damrak ook een steun in de rug. Tokio sloot vanochtend zelfs op het hoogste niveau van dit jaar, hetgeen de Amsterdamse beurs nog niet kan zeggen. In januari schommelde de AEX-index rond de 587 punten.

Het aandeel Aegon liep voorop in de positieve stemming. De koers van de verzekeraar steeg met 2,8 procent tot 79,75 euro. De financiële collega's deelden in de euforie. ABN Amro stond 1,6 procent hoger op 21,80 euro en ING kwam na een zelfde stijging op 54,10 euro. Grootste stijger vanochtend was het automatiseringsfonds Baan dat ruim 3 procent won tot 15 euro. Een rapport van een onderzoeksbureau dat een hogere investeringsbereidheid onder chipproducenten bespeurt zorgde voor opleving onder de toeleveranciers van deze industrie. ASM Lithography steeg met 2,5 procent tot 55,55 euro, terwijl kleinere fondsen als Besi (plus 4,1 procent) en ASM International (5,1 procent) ook stegen.

Hoekmansbedrijf Van der Moolen kreeg een stimulans door de verkoop van zijn belang in de Amerikaanse branchegenoot LaBranche. Het aandeel steeg met 1,70 tot 64,20 euro.