Rellen Groningen: veertig arrestaties

In Groningen zijn zaterdagavond na afloop van de voetbalwedstrijd FC Groningen-Sparta en vanmorgen veertig supporters van Groningen aangehouden na ernstige ongeregeldheden in de binnenstad. Tussen de driehonderd en vierhonderd relschoppers koelden hun woede op straatmeubilair en ruiten, na het verlies van hun club tegen Sparta (0-3). FC Groningen had aan een gelijkspel genoeg voor promotie naar de eredivisie. Van de opgepakte supporters zitten 29 nog vast. Een aantal wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hun zal openlijke geweldpleging ten laste worden gelegd, aldus de politie.

Volgens de politie, die ruim honderdvijftig mensen paraat had, bekogelden de supporters al na afloop van de wedstrijd bij het stadion een stadsbus met stenen. De chauffeur en twee passagiers raakten gewond. Daarna trokken de supporters naar de binnenstad, waar ruiten van diverse panden werden vernield. De Mobiele Eenheid voerde enkele charges uit op de Grote Markt. Diverse cafés sloten hun deuren. Rond één uur ontruimde de ME de Grote Markt. Elf politiemensen raakten gewond aan armen en benen, toen ze stenen naar zich toegegooid kregen.

De politie verwacht deze week aan de hand van zelfgemaakte videobeelden meer aanhoudingen te kunnen verrichten. Horeca-ondernemers van de Grote Markt hebben kritiek op burgemeester Wallage. Zij zouden hem tevoren hebben geattendeerd op risico's. De horeca overweegt een schadeclaim in te dienen bij de gemeente. Volgens Wallage waren de onlusten niet te voorkomen geweest als de wedstrijd zaterdagavond in Zeist, zonder publiek, zou zijn gespeeld. ,,Ook dan hadden supporters na afloop de binnenstad kunnen intrekken.'' Wallage vindt dat de politie effectief heeft opgetreden.