Musici in beroep tegen stakingsverbod

De FNV-bond Kiem en de Nederlandse Toonkunstenaarsbond gaan in hoger beroep tegen de beslissing van de Amsterdamse Rechtbankpresident Gisolf, die vrijdag in een door het Holland Festival aangespannen kort geding bepaalde dat de omroeporkesten niet met een staking het Holland Festival mogen treffen.

Het ging bij het kort geding om vier concerten, waarvan er uiteindelijk slechts één daadwerkelijk zal doorgaan: het optreden van het Radio Symfonie Orkest bij de twee voorstellingen Diva dolorosa in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Hoewel Gisolf bepaalde dat de acties van de omroepmusici het Holland Festival ,,onevenredig zwaar'' zouden treffen, gingen voor dit weekeinde geplande optredens van het Radio Filharmonisch Orkest, het Radio Kamerorkest en het Metropole Orkest niet door omdat het in de praktijk niet meer mogelijk was dat alsnog te regelen. Zaterdagmiddag gaven de vier omroeporkesten in plaats daarvan een protestconcert op de Dam in Amsterdam, dat vooral gericht was tegen staatssecretaris R. van der Ploeg (OCW), die uiteindelijk toestemming moet geven voor een hogere cao.

De musici, die werden toegesproken door FNV-voorzitter L. de Waal, eisen een even hoge honorering als de andere orkesten, vermindering van werkdruk en een instrumentenvergoeding.

Als het Holland Festival eerder het kort geding had aangespannen, zouden wellicht alle concerten nog zijn doorgegaan, zegt Paul Verstraeten, woordvoerder van het Holland Festival. De acties waren al twee weken tevoren aangekondigd, maar het Festival heeft ze proberen te voorkomen door met alle partijen om de tafel te gaan zitten. ,,Het Festival wilde niet meteen met een geding dreigen, want we willen een goede werkrelatie met de omroepmusici behouden.'' Uiteindelijk leverde dat overleg niets op. Volgens Verstraeten heeft mogelijk ook intern de kwestie rond de vermeende pornofoto's te veel de aandacht van de dreigende orkeststakingen afgeleid.