Menem niet weer president Argentinië

Het lijkt uitgesloten dat de Argentijnse president Carlos Menem terugkeert voor een derde termijn nu de gouverneur van de provincie Buenos Aires, Eduardo Duhalde, is uitgeroepen tot peronistische kandidaat voor de presidentsverkiezingen in oktober.

De peronisten schaarden zich afgelopen weekeinde achter Duhalde, die begin jaren negentig vice-president was onder Menem, maar later in onmin raakte met de president. Afgelopen jaar wekte Menem geregeld de indruk dat hij een derde termijn als president nastreefde. Duhalde, die de president een windbuil en een ijdeltuit heeft genoemd, heeft zich hier altijd tegen uitgesproken.

De Argentijnse grondwet biedt geen ruimte voor zo'n derde termijn, maar Menem heeft zich van dat soort belemmeringen nooit veel aangetrokken. Zo forceerde hij in 1995 een grondwetswijzing die zijn herverkiezing mogelijk maakte.

Menem lijkt zich te hebben neergelegd bij de kandidatuur van Duhalde. Hij heeft diens nominatie inmiddels `goedgekeurd'. Volgens opiniepeilingen wordt het in oktober een nek aan nek race tussen Duhalde en de kandidaat van de oppositie, Fernando de la Rua, tevens burgemeester van Buenos Aires. (Reuters)