Kritiek op regerende familie Qatar màg

In de Arabische Golfstaat Qatar beleeft de pers nieuwe tijden: kritiek op de koninklijke familie màg. Dergelijke kritiek zou normaal een bezoek van de veiligheidsdiensten hebben gegarandeerd. In de hele regio is dat nog steeds zo – maar Qatar stelt zich steeds meer als een buitenbeentje op.

In kranten, radioshows en op het satelliet-tvstation Al-Jazeera wordt geanimeerd gedebatteerd over de traditie dat de 3.000 leden van de familie Al-Thani elke maand 10.000 tot 30.000 riyal (2.740 tot 8.220 dollar) uitbetaald krijgen. De betalingen beginnen bij de geboorte. Het debat begon vorige week in het populairste radioprogramma van Qatar, `Mijn geliefde Natie, Goedemorgen'. Een blinde, goed opgeleide Qatarese vrouw, Aisha al-Muhannadi, een goede bekende van radioprogramma's, belde met de mededeling dat de betalingen ongelijkheid en sociale onrechtvaardigheid versterken. ,,In Qatar en in de rest van de Golf geeft de regerende familie geld en privileges aan haar leden en aan mensen die dichtbij haar staan. Het grootste deel van hun uitgaven wordt door de staat en door publieke fondsen gedragen.''

Andere luisteraars reageerden snel. ,,De regerende familie is een (..) grote emotionele en financiële last voor de natie en haar volk geworden'', zei een opbeller. Een dag of wat later stelde de krant Al-Raya in een commentaar dat ,,terwijl Qatarezen lijden onder werkloosheid, gebrek aan goede huisvesting en vermindering van de overheidssubsidies (..) de regerende familie privileges blijft genieten''.

De gastheer van `Mijn geliefde Natie, Goedemorgen', Abdul-Aziz Mohammed, zei dat het debat de nieuwe persvrijheid in Qatar weerspiegelt. ,,Er zijn geen rode lijnen meer voor de Qatarese pers. Hoewel dit een staatsradiostation is, waren we in staat om te discussiëren over een vroeger verboden onderwerp''. Sinds sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani in 1995 zijn vader als emir van Qatar terzijde schoof, heeft de pers steeds meer ruimte gekregen, te beginnen met Al-Jazeera-tv, dat met zijn openhartige uitzendingen geregeld de rest van de regio schokt. Koeweit heeft om die reden zaterdag het kantoor van Al-Jazeera gesloten. (AP)