Judge Abraham & The Jury

Achter een berg lege bierblikjes en afgedankt huisraad op een anonieme straathoek, ligt een universum waar schurende melancholie en tijdloos absurdisme gelden als de parameters van het bestaan. Dit is de wereld van Judge Abraham & The Jury. Een wereld die is losgezongen van glanzende winkelpuien en muzikale conventies, waar The Lost Recordings niet verloren ronddwarrelen maar moeiteloos dienst doen als soundtrack van een leven vol vervreemding. Tegen een achtergrond van lichtvoetige percussie, nonchalant geblazen saxofoonsolo's en rollende basloopjes declameert D. Atsma, alias Judge Abraham, zijn teksten over onbetrouwbare vrouwen, moeizame ochtenden en onvervulde dromen. ,,I need two pockets full of money, a woman I can trust and love, but a sandwich will do just fine.''

Atma's gruizige stemgeluid en de ongebruikelijke instrumentatie die als een verdorde grafkrans rond de zang is gedrapeerd, doen onmiddelijk denken aan Tom Waits. Maar Judge Abraham & The Jury gaan verder dan het uitbenen van de blues.The Lost Recordings is een eigengereide cocktail van punk, triphop, reggae, jazz en West-Afrikaanse percussie. Het is muziek die genoeg heeft aan zichzelf, zich niet opdringt aan de luisteraar maar ondertussen wel kiest voor de minst gangbare weg van A naar B.

Judge Abraham & The Jury: The Lost Recordings (Viakra, 6918012). Distr. VIA Records.