Hoofdverdachte Iraanse moorden `pleegt zelfmoord'

De hoofdverdachte van de geruchtmakende moorden op vijf Iraanse schrijvers en politici heeft in een gevangenis in Teheran zelfmoord gepleegd, zo heeft het officiële Iraanse persbureau IRNA gisteren meegedeeld.

De man, Saeed Emami, dronk een ontharingsmiddel terwijl hij een bad nam, aldus de aanklager van het militaire tribunaal van Teheran, hojatoleslam Mohammad Niazi, tegenover IRNA. Niazi voegde eraan toe dat Emami, als hij zou zijn berecht, ter dood zou zijn veroordeeld.

De moorden veroorzaakten vorig najaar een golf van verontwaardiging en bezorgdheid in Iran zelf en in het buitenland. De autoriteiten gaven in januari tot veler verrassing toe dat leden van de eigen inlichtingendiensten bij de moorden waren betrokken, zij het, aldus de regering, buiten medeweten van hun superieuren. Niettemin sneuvelde de conservatieve minister voor de Inlichtingendiensten op de affaire.

Volgens Niazi zitten nu nog 26 mensen vast op verdenking van een rol bij de moorden. Onder hen zijn volgens de Iraanse staatsradio drie functionarissen van het ministerie voor de Inlichtingendiensten. Niazi zei dat de daders ,,het regime en zijn leiders in moeilijkheden hadden willen brengen in Iran en in het buitenland''. Hij zei ook dat ,,de banden tussen deze moorden en het buitenland zijn bewezen'', maar deed een beroep op de media zich niet aan speculaties over te geven. Generaal Mohsen Rezai, ex-commandant van de radicale Revolutionaire Garde, verklaarde in februari dat Israel erbij was betrokken. De nieuwe minister voor de Inlichtingendiensten, Ali Younessi, verwierp deze uitspraak echter meteen. De conservatieve factie in Iran spant zich in de moorden in verband te brengen met de aartsvijanden van revolutionair Iran, de Verenigde Staten en Israel. Maar veel aanhangers van de hervormingsgezinde president, Mohammad Khatami, denken dat de moorden zijn gepleegd om Khatami's positie te ondergraven. (AFP)