Haenchens Ring

De vier cycli van Wagners Der Ring des Nibelungen die Hartmut Haenchen deze maand in Amsterdam dirigeert, betekenen het eind van een periode van dertien jaar als chef-dirigent bij de Nederlandse Opera. In september wordt Haenchen, die zich nu heeft verbonden aan de opera van Leipzig, in Amsterdam opgevolgd door Edo de Waart, maar hij blijft hier gastdirigent en chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

De Amsterdamse Ring, Haenchens eerste, was voor hem aanleiding voor een uitvoerige studie naar ontstaanswijze, achtergronden en de juiste noten, zodat hij talrijke `verkeerde' noten en onduidelijke aanwijzingen in de gedrukte partituren kon verbeteren. Zijn bevindingen zijn, samen met interviews, documenten, een stamboom en vier cd's met inleidingen op de vier opera's zijn samengebracht in het zojuist door de Nederlandse Opera gepubliceerde deels dubbeltalige Von der Unvereinbarkeit von Macht und Liebe/ Over de onverenigbaarheid van macht en liefde.

Zoals filmregisseur Federico Fellini ooit A Directors Notebook maakte, is dit een `Conductors Notebook', een werkboek van de dirigent, ter inzage voor alle Ring-liefhebbers. Haenchens (bekorte) in het Duits uitgesproken inleidingen bij het Goethe Instituut, verlucht met notenvoorbeelden op de piano, zijn uiterst serieus. Maar ze hebben een onderhoudende, geestige toon, bijvoorbeeld als hij vertelt over toevalligheden bij de vlucht in 1848 van de gezochte revolutionair Wagner uit Dresden, Haenchens geboorteplaats. ,,Daarna werkte hij 26.5 jaar aan de Ring en nu verwacht u van mij dat ik in anderhalf uur...''

Hartmut Haenchen: Von der Unvereinbarkeit von Macht und Liebe. 91 pag. 4 cd's. ƒ30,- Net als de Ring-programmaboeken verkrijgbaar bij theaterboekwinkel in foyer Muziektheater Amsterdam en via (020) 5518922.