Gratis krant

Een van de problemen bij de on-line versies van dagbladen is dat lezers ervan slechts schoorvoetend bereid blijken te betalen. Maar dat het digitale tijdperk er voor zorgt dat ook de papieren krant gratis wordt – dat was toch nog niet vertoond. Afgelopen zaterdag lag het Vlaamse dagblad De Standaard (www.standaard.be) gratis in de kiosk. Een bedrijf in digitale spraakherkenning had de gehele oplage opgekocht om de aandacht op zich te vestigen. De Standaard is een serieuze krant, die de afgelopen jaren een sterke verandering heeft doorgemaakt. De directie zag de gratis verstrekking als een uitgelezen mogelijkheid om dat onder de aandacht te brengen.

Maar de schrik slaat me als echte krantenman toch wel om het hart. Ook omdat die extra bijlage geopend werd door een positief gestemd stukje over het bedrijf dat de oplage had opgekocht.

Kranten horen niet gratis te zijn. Voor een kwaliteitsproduct hoort een lezer te betalen. Maar ja, zelf lees ik voor nop de New York Times op het net, en koop ik zelden de papieren International Herald Tribune, omdat ik de beste stukken eruit toch al ken.

Dit is een fragment uit `De Draad', de column op de website van NRC Handelsblad (www.nrc.nl), die deze week wordt geschreven door Raymond van den Boogaard.