Go ahead punk, make my day

Dit moet je dus nooit doen. Onderuitzakken en tegen Harry Callahan zeggen: ,,Lazer op, want anders laat ik spaghettisaus maken van je ballen.'' De louche advocaat die dat tóch doet, had zeker niet gezien dat Harry zijn tanden op elkaar klemde toen hij vroeg waar hij dit of dat hoertje kon vinden. Dan is Harry echt boos. Met een gootsteenontstopper dwingt Harry de advocaat tot spreken.

Politie-inspecteur `Dirty' Harry Callahan is een verschijningsvorm van Clint Eastwood. De vijf films die hij als zodanig tussen 1971-1988 maakte, hangen ergens tussen James Bond en Rambo in. Al is het gevoelsleven van Dirty Harry, hoe goed verborgen ook, oneindig veel rijker dan dat van deze stripfiguren.

Want Harry is tragisch. Weduwnaar. Eenzaam als Batman. Elke aflevering krijgt hij weer een nieuwe collega. Elke keer waarschuwt hij zijn chef: al mijn partners gaan dood of raken gewond. En elke film sterft of crepeert die inderdaad. In The Enforcer, deel 3, vanavond op tv, is het slachtoffer Tyne Daly (die later zelf politievrouw zou worden in de tv-serie Cagney and Lacey). In de woestenij die San Francisco is, kan niemand overleven.

Vandaar dat Harry zich balsemt met cynisme. Van hem zijn de bitterste citaten uit de filmgeschiedenis. ,,Opinions are just like assholes, everybody has one.'' En als een boef aarzelt of hij zijn pistool zal trekken, moedigt Harry hem aan: ,,Go ahead punk, make my day!''

Of, als Harry een boef heeft neergeschoten (eerst schieten, dan praten) die twijfelt of hij zijn geweer zal pakken: ,,Uh-uh. Ik weet wat je denkt: schoot hij nou al zes kogels af, of nog maar vijf? Eerlijk gezegd ben ik in de opwinding de tel kwijtgeraakt. Maar aangezien dit een punt-44 Magnum is, het krachtigste vuurwapen ter wereld, dat je hoofd er in één keer af zou schieten, moet je jezelf afvragen: Do I feel lucky? Well, do you, punk?''

Denk het matstalen gezicht van Clint Eastwood erbij, en je weet dat ook de zwakkere Dirty Harry-films nog altijd de moeite van het bekijken waard zijn. Onvergelijkbaar weliswaar met zijn beste werk (de westerns van Sergio Leone, zijn eigen, magistrale Unforgiven), maar toch: een keiharde ondervraging met gootsteenontstopper zie je nog maar zelden.

The Enforcer (James Fargo, VS, 1976), Veronica, 21.35-23.25u.