`Getuigen van doodstrijd asielzoeker ongeloofwaardig'

Alle passagiers in het vliegtuig van Wenen naar Sofia zijn verantwoordelijk voor de dood van de Nigeriaanse asielzoeker Marcus Omofuma, die op 1 mei tijdens deze vlucht stikte nadat Oostenrijkse politie-agenten zijn mond hadden dichtgeplakt. Niemand stond op en deed iets.

Zo luidt kort samengevat de nieuwste verdedigingsstrategie van de advocaat van de betrokken drie politie-agenten, Farid Rifaat. Wat de drie ambtenaren hebben gedaan is inmiddels bekend. Omofuma had een klittenbandsluiting om de benen, plakband om het hele bovenlichaam, zijn handen waren aan de knieën vastgesnoerd en zijn gezicht was met tape dichtgeplakt. Volgens Rifaat waren deze maatregelen nodig. Omofuma schopte om zich heen en maakte allerlei geluiden. ,,De Nederlandse getuigen hebben de rechter verteld hoe onaangenaam de man zich heeft gedragen vanaf het moment dat hij het toestel in werd gebracht.''

Tassita B., een van de twee getuigen, ontkent stellig iets dergelijks te hebben gezegd: ,,Ik noemde de hele gebeurtenis angstaanjagend – een man die ingesnoerd als een pakket het vliegtuig in wordt gedragen. Er ging ook iets intimiderends uit van de agenten. We waren compleet overdonderd en wisten niet wat wij moesten denken.''

Door de verdedingsstrategie van Rifaat krijgt de rol van de twee Nederlandse vrouwen, die vlakbij Omofuma en zijn begeleiders zaten, steeds meer gewicht. Zij hebben eind mei een verklaring afgelegd en zijn verbijsterd over de gang van zaken sindsdien. Meteen na hun verhoor doken in de Weense kranten berichten op waarin de twee Holländerinnen voor de rechter iets heel anders zouden hebben verteld dan tijdens een interview met de Oostenrijkse televisie. Daarmee werd hun geloofwaardigheid grondig aangetast.

Rifaat ontkent krachtig de bron van deze geruchten te zijn. ,,Het is allemaal de schuld van de verdomde, verhoerde media die een Schmutzkampagne tegen mijn cliënten voeren'', roept hij boos. Rifaat geeft talloze interviews en zet daarmee de toon in de discussie temeer omdat de rechter de Nederlandse getuigen adviseerde elk contact met de media te mijden. De getuigen hebben het afschrift van hun verklaring nog steeds niet ontvangen, maar in de Standard van vandaag werden al delen afgedrukt. ,,Onbegrijpelijk'', zegt Tassita B. ,,Ook dat de verdediger nu beweert dat niemand iets heeft gezegd. Er zijn verschillende mensen opgestaan die tegen de steward hebben gezegd dat die man nog dood zou kunnen gaan als ze de tape niet weg zouden halen. Een man deed dat zelfs een paar keer.''