Gates blijft 's werelds rijkste

Bill Gates, oprichter en president-directeur van Microsoft, blijft de rijkste man van de wereld. Het vermogen van de computermagnaat bedraagt naar schatting 90 miljard dollar (ruim 200 miljard gulden). In de toptien van rijkste wereldburgers die het Amerikaanse blad Forbes jaarlijks samenstelt staan dit jaar zeven Amerikanen.

Gates wordt op de lijst gevolgd door investeerder Warren Buffett (36 miljard dollar) en Microsoft-collega's Paul Allen (30 miljard dollar) en Steve Ballmer (19,5 miljard dollar). Oliemagnaat Philip Anschutz (16,5 miljard dollar) staat op de vijfde plaats.

In de toptien van rijkste mensen staan voorts de Saoedische prins Walid ibn Talal (15 miljard dollar), de Duitse familie Albrecht (13,6 miljard dollar) en de Hongkongse zakenman Li Ka Shing (12,7 miljard dollar).

Forbes noemt de afwezigheid van Japanners in de toptien opvallend. Dit zou te wijten zijn aan de economische recessie in het land.

In 1990 stonden er nog veel Japanners aan de top van de lijst en slechts twee Amerikanen, schrijft Forbes. Nu bepalen rijke Amerikanen het bovenste segment. De Nederlandse koningin Beatrix staat op zevende plaats in de categorie `koningen, koninginnen en dictators'. Haar vermogen bedraagt volgens Forbes ,,dank zij slim investeren'' 5,2 miljard dollar. Beatrix' vermogen werd eerder dit jaar door Eurobusiness Magazine geschat op 4 miljard gulden.

Het totale fortuin van de tweehonderd rijkste miljardairs ter wereld beloopt duizenden miljarden dollars.

,,De rijken worden steeds rijker en ze vergroten hun vermogen vlugger dan ooit dankzij de hausse op de beurs en Internet'', constateert Forbes.

Degenen die op de lijst van Forbes staan, bezitten hun rijkdom op papier. ,,Slechts weinigen van hen hebben een miljoen dollar aan liquide middelen'', aldus redacteur Kerry Dolan. Hij benadrukt dat Forbes zich niet baseert op belastinggegevens ,,omdat miljardairs allerlei acrobatische toeren uithalen om geen belasting te hoeven betalen''. (ANP)