Fortis komt met emissie van 4 mld gld

Het Belgisch-Nederlandse financiële concern Fortis gaat voor ruim vier miljard gulden nieuwe aandelen uitgeven. Het bedrijf biedt ook obligaties aan die na vijf jaar kunnen worden omgezet in aandelen.

Fortis gaat het geld onder meer gebruiken om de overname van de verzekeraar American Bankers Insurance Group te betalen. Die overname, begin dit jaar aangekondigd, kost 2,6 miljard dollar (5,5 miljard gulden) en wordt naar verwachting in het derde kwartaal afgerond.

Er komen 60 miljoen nieuwe stukken op de markt, waarvan 15 tot 25 miljoen stuks indirect via converteerbare obligaties. Tegen de koers van vanochtend (30,50 euro) zou de kapitaalvergroting in totaal ruim 4 miljard opleveren. Als de belangstelling voor de nieuwe stukken veel groter mocht zijn dan het aanbod, geeft Fortis nog eens 10 miljoen aandelen uit, die 670 miljoen gulden zouden opleveren. Het plan van Fortis om nieuwe aandelen uit te brengen, waardoor de winst per bestaand aandeel afneemt, werd op de beurs negatief ontvangen. Als enige hoofdfonds vanochtend moest de bankverzekeraar een koers verlies incasseren. Het aandeel stond tegen het middaguur 3 procent lager op 30,50 euro.

Fortis heeft het afgelopen jaar geen gelukkige hand gehad met kapitaaluitbreidingen. Vorig jaar oktober zag het concern, dat overname van de Generale Bank moest financieren, zich gedwongen een emissie (ook van circa 4 miljard) af te blazen omdat de koers te zeer onder druk stond. Een paar weken later werd via een obligatielening 1,3 miljard gulden opgehaald. In januari werd een nieuwe poging gedaan om met aandelen vers kapitaal op te halen, maar toen bleef de opbrengst van 2 miljard gulden zo'n 500 miljoen achter bij de doelstelling.

De inschrijving op de emissie is vanochtend begonnen en duurt twee weken. Warburg Dillon Read en Fortis-dochter MeesPierson begeleiden de gang naar de kapitaalmarkt.