Bonus van 800 mln voor top Aegon-dochter Transamerica

De overname door Aegon levert de vijf topmannen van de Amerikaanse verzekeraar Transamerica 800 miljoen gulden op. Dat blijkt uit gegevens die via de Amerikaanse beursautoriteiten openbaar zijn gemaakt. Voor Aegon is de forse beloning geen verrassing. ,,We hadden dit ingecalculeerd'', aldus een woordvoerder van de verzekeraar. Aegon kondigde de overname in februari aan. Het is met 20 miljard gulden de grootste acquisitie die een Nederlands bedrijf ooit heeft gedaan. Het afkopen van alle optie- en aandelenplannen van werknemers van het in San Francisco gevestigde Transamerica kost Aegon in totaal rond de 1,8 miljard gulden, ofwel 9 procent van de aankoopkosten. Bijna de helft hiervan is bestemd voor de vijf topmanagers. ,,Het gaat om rechten die in het verleden zijn opgebouwd. Daar hebben we geen invloed op. Die moeten worden afgekocht. Het belangrijkste is dat de overname positief bijdraagt aan de resultaten van Aegon'', aldus de woordvoerder.

Aegon heeft onlangs de eigen optieregeling aangepast na kritiek op de riante regeling voor het Aegon-management. De vier leden van de raad van bestuur verzilverden vorig jaar gezamenlijk circa 100 miljoen aan aandelenopties. Nu is de regeling niet langer alleen afhankelijk van het beursklimaat, maar ook van de prestaties van de concurrentie. (ANP)