Aziatische bende kopieerde op grote schaal creditcards

Rechercheurs van het Rotterdamse Kernteam Zuid-Oost-Azië zijn een criminele bende op het spoor gekomen die zich bezig hield met grootschalige fraude met creditcards. In totaal zijn twaalf verdachten met de Chinese en Nederlandse nationaliteit aangehouden.

Volgens een woordvoerder van de Rotterdamse politie maken de verdachten deel uit van een groot Chinees misdaadsyndicaat. `De Nederlandse tak' van de organisatie zou nu zijn opgerold, aldus de politiewoordvoerder. De fraude werd gepleegd in zo'n twintig Chinese restaurants in Nederland, vaak zonder dat de uitbaters hiervan op de hoogte waren. Met een klein apparaatje werd de informatie op de magneetstrips van creditcards `geskimd' (gekopieerd), waarna de informatie via Internet naar Azië werd verzonden. Daar werd een tweede versie van de kaarten gemaakt, waarmee luxe-artikelen werden gekocht. De Rotterdamse politie schat dat in totaal enkele honderden kaarten zijn gekopieerd en dat hiermee een bedrag van ongeveer drie miljoen gulden is uitgegeven. De bezitters van de creditcards zijn inmiddels schadeloos gesteld door American Express, Visa, Diners Club en Eurocard. Het onderzoek van de Rotterdamse politie startte vorig jaar juni, nadat creditcardmaatschappijen aangifte hadden gedaan van fraude. Detectiesystemen van de firma's lieten onverklaarbare uitgaven zien die bijna tegelijkertijd in Nederland en Azië werden gedaan. Ook kregen de maatschappijen klachten binnen van klanten.

Inmiddels is het onderzoek afgerond. Twee verdachten zijn inmiddels door de politierechter en de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk veertien weken en vijftien maanden gevangenisstraf, twee verdachten staan binnenkort terecht voor de rechtbank. Het Rotterdamse openbaar ministerie beslist binnenkort of de overige verdachten zullen worden vervolgd. Tegen twee nog voortvluchtige verdachten loopt een internationaal opsporingsbevel.

Inmiddels zijn ook politiekorpsen in andere landen, waaronder België, van de fraude op de hoogte gebracht.