Animal Liberation Front claimt aanslag

Het Animal Liberation Front (ALF) zegt dat het verantwoordelijk is voor de brand bij een vleesverwerkend bedrijf in Bodegraven, in de nacht van 12 op 13 juni. Daarbij brandden vijf vrachtwagens met rundvlees en een container met schoonmaakmiddelen uit.

In een brief aan het actieblad Ravage schrijft het ALF dat het heeft gekozen voor de brandstichting ,,na alle legale middelen te hebben uitgeprobeerd om de zorgwekkende situatie van dieren te verbeteren''. ,,De huidige crisis in de vleesverwerkende industrie toont opnieuw aan hoe ziek en giftig deze industrie is'', laat het ALF daarop volgen. Het front meldt dat de aanslag het begin is van ,,een offensief tegen de moordenaars van onschuldige dieren''. Het zegt dat de overheid nalatig is geweest.

De politie in Gouda stelde na de brand vast dat hij was aangestoken. Op de parkeerplaats bij het bedrijf, waar de vrachtwagens en de containers stonden, vond ze lege jerrycans en aanmaakblokjes. Een politiewoordvoerder zei vanochtend de claim van de ALF zeer serieus te nemen. De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) heeft geen actief onderzoek lopen naar het ALF. ,,Maar de brandstichting kan aanleiding zijn voor een onderzoek. Dit soort acties heeft altijd de aandacht van de BVD'', aldus een woordvoerder.

Het Animal Liberation Front zegt dat het de afgelopen weken diverse keren brand heeft gesticht bij vleesverwerkende bedrijven, waarbij het vrachtwagens als doel koos. Het front meldt ook in Engeland en Zweden actief te zijn geweest.