Winst hockeyers in 300ste interland van Jacques Brinkman

Een pijnlijke elleboog gooide nog bijna roet in het eten, maar Jacques Brinkman zou Jacques Brinkman niet zijn als hij gisteren gewoon zijn driehonderdste interland speelde. ,,Drie enorme hakken op mijn poten'', woensdag in het duel tegen Spanje, brachten de 32-jarige hockeyer niet uit zijn evenwicht en tevreden stelde hij twee dagen later vast dat ,,driehonderd eigenlijk toch wel een heleboel is''.

Met Brinkman in de gelederen won Nederland gisteren met 4-0 van het armetierige Engeland en klom daardoor in de tussenstand naar de derde plaats bij het toernooi om de Champions Trophy. In de troostfinale speelt de titelverdediger morgen tegen Spanje. Australië en Zuid-Korea maken op de slotdag in Brisbane uit wie de bokaal van Nederland overneemt.

De ploeg van bondscoach Maurits Hendriks was gedwongen van Engeland te winnen nadat Pakistan eerder op de dag Australië de eerste nederlaag van het toernooi had toegebracht, 2-1. Pas na rust wist Nederland de Engelse defensie onder druk te zetten, wat resulteerde in doelpunten van Marten Eikelboom (2), Piet-Hein Geeris en Teun de Nooijer.

Alle ogen waren niettemin gericht op Brinkman, die voorafgaand aan de wedstrijd uit handen van Juan Angel Calzado, voorzitter van de internationale hockeybond FIH, een stropdas in ontvangst mocht nemen. ,,Zal ik niet vaak dragen'', zei de jubilaris na afloop. ,,Maar toch een leuk gebaar.''

Brinkman heeft een roerige periode achter de rug. In januari moest hij het veld ruimen als speler-coach van Amsterdam na een opstand binnen de selectie. Die zwarte bladzijde heeft hij inmiddels uit zijn geheugen gewist. ,,Wat gebeurd is, is gebeurd. Het enige dat ik kan zeggen is: in slecht weer leer je je vrienden kennen.''

Omdat de energieke middenvelder vervolgens nergens aan de bak kwam, week hij uit naar Duitsland. Zes competitieronden kwam hij uit voor Tüss München, een club uit de Duitse Regionalliga. Lokale kranten in Beieren doopten hem meteen in `Der Beckenbauer mit Spazierstock', ofwel Beckenbauer met wandelstok.

Veranderd beweert Brinkman niet te zijn. ,,Ik zeg nog altijd waar het op staat. Alleen staat het plezier tegenwoordig bij mij voorop. Ik wil geen gezeur meer aan mijn hoofd. Daar heb ik mijn buik van vol. Niets of niemand zal het voor mij meer kunnen vergallen.'' Verbitterd zegt hij al helemaal niet te zijn naar aanleiding van de onverkwikkelijke gebeurtenissen. ,,Want ik sta er nog steeds heel ver boven.''

Niettemin deed het vreemd aan toen Brinkman eerder deze week verklaarde vrede te hebben met een eventuele derde plaats. Heeft berusting het uiteindelijk dan toch gewonnen van zijn eerzucht? Brinkman, hoofdschuddend: ,,We moeten niet tevreden zijn met een derde plaats, maar onszelf tegelijkertijd ook niet de grond in praten of laten praten. Nederland heeft in het verleden wel vaker de Champions Trophy niet gewonnen en kwam het jaar erop dan weer heel sterk terug.''

Brinkman vervolgt zijn loopbaan volgend seizoen bij SCHC, de club uit Bilthoven waar hij ooit zijn carrière begon. Hij kan niet wachten tot het nieuwe seizoen begint. ,,Lekker hockeyen in mijn achtertuin, daar heb ik nou echt zin in.'' Driehonderd interlands is een indrukwekkend aantal. Toch doet het geen recht aan de werkelijkheid, wist Brinkman. ,,Want ik heb ooit ook nog zes officiële zaalinterlands gespeeld.''

De aanvoerders van de zes landen bij de mannen hebben gisteren een boze brief overhandigd aan het bestuur van de internationale hockeyfederatie FIH. Ze veroordelen daarin het experiment met de shoot-regel. De spelers achten het toernooi om de Champions Trophy daarvoor geen geschikt evenement en dringen er op aan in het vervolg niet lukraak spelregelwijzigingen door te voeren. Ook doen ze een aantal aanbevelingen om het spel aantrekkelijker te maken: onder meer het strenger straffen van tackles van achteren. Eerder had FIH-voorzitter Calzado al toegegeven dat het experiment met de shoot-regel niet is geslaagd.