Weer tegenslag voor Telekom, Riis gewond

Bjarne Riis gaat volgende maand niet van start in de Ronde van Frankrijk. De Deense wielrenner brak gisteren in de Ronde van Zwitserland een pols en een elleboog. De 35-jarige Riis belandde op weg van zijn hotel naar de start van de vierde etappe in de berm. Hij sloeg over de kop en landde op zijn rechterarm. In een ziekenhuis in Bellinzona werden de fracturen geconstateerd. Riis zal zo snel mogelijk in Duitsland of Denemarken worden geopereerd.

De blessure van Riis, winnaar van de Tour in 1996, is de zoveelste tegenslag voor Team Deutsche Telekom. De Duitsers Jan Ullrich, Jens Heppner en Rolf Aldag raakten eerder ernstig geblesseerd. Ullrich, winnaar van de Tour in 1997, zal net als Riis waarschijnlijk niet deelnemen aan de Franse ronde. Hij heeft last van zijn knie en moest na een onderzoek aan de universiteit van Freiburg in ieder geval gisteren en vandaag complete rust houden.

Telekom werd vorige week in het Duitse weekblad Der Spiegel beschuldigd van dopingpraktijken. Gisteren bepaalde de rechtbank in Frankfurt dat het blad niet klakkeloos verwijten over doping mag publiceren. In Der Spiegel werd beweerd dat de renners van Telekom op grote schaal verboden middelen worden gebruikt. Die beschuldigingen konden volgens de rechter niet worden bewezen. De verslaggevers maakten gebruik van anonieme bronnen.

De vierde etappe van de Ronde van Zwitserland, van Bellinzona naar Chiasso werd gewonnen door de Italiaan Gabriele Missaglia. Hij had aan de meet een voorsprong van drie seconden op de Spanjaard Mikel Zarrabetia. Missaglia had zich in de afdaling losgemaakt van het peloton. De Fransman Laurent Jalabert finishte op 25 seconden en behoudt de leiding in het klassement. Missaglia staat nu tweede op achttien seconden.