VS en Rusland eens over KFOR

De Verenigde Staten en Rusland hebben gisteren na drie dagen intensief onderhandelen in Helsinki een akkoord bereikt over de Russische deelneming aan de vredesmacht KFOR in Kosovo.

Ruim 3.600 man Russische vredestroepen worden verdeeld over drie zones (Amerikaans, Frans en Duits-Nederlands) die de NAVO in Kosovo heeft uitgezet. Zij staan onder Russisch commando, maar hun commandanten werken samen met NAVO-commandanten in elk van de sectoren. Het vliegveld van Pristina, dat 200 Russische militairen een week geleden tot volledige verrassing van de NAVO bezetten, zal ter beschikking van alle KFOR-troepen staan.

Het akkoord, dat werd ondertekend door de Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, en zijn Russische ambtgenoot, Igor Sergejev, maakt een eind aan de impasse die een week geleden begon toen de Russische militairen de luchthaven van Pristina bezetten. Totstandkoming van het akkoord was lang opgehouden door het Russische aandringen op een eigen sector. De VS en hun NAVO-bondgenoten hielden vol dat een aparte Russische sector Kosovo de facto zou verdelen, wat zij onacceptabel achtten.

Het akkoord moet nog worden goedgekeurd door de NAVO-leden, maar Cohen zei daarop te rekenen. ,,Dit akkoord beschermt de fundamentele belangen van de NAVO'', zei hij, met inbegrip van de bevelsstructuur.

Hoe de commandostructuur van KFOR plus Rusland er uit zal zien, is nog niet helemaal duidelijk. Rusland krijgt volgens Cohen vele vertegenwoordigers in de NAVO-commandostructuur. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Van Aartsen, die vanuit Brussel, waar de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken bijeenwaren, als eerste met het nieuws van het akkoord kwam, zei dat de Russen onder bevel van de KFOR-commandant, de Britse generaal Michael Jackson, komen. Een Russische plaatsvervangend commandant zal Jacksons bevelen doorgeven aan zijn landgenoten, zeggen NAVO-diplomaten.

President Bill Clinton zei gisteren in Keulen, waar hij de G-8, de economische top van de zeven belangrijkste industrielanden plus Rusland, bijwoont, ,,heel blij'' te zijn met het bereikte akkoord. ,,Dit is een goede dag geweest'', stelde Clinton tevreden vast. Hij onderstreepte dat de Russen in meer sectoren nodig zijn, omdat de Serviërs ook over heel Kosovo verspreid zijn. KFOR-troepen zijn er om de Albanezen en de Serviërs te beschermen, aldus Clinton.

Hij verwacht dat met de aanwezigheid van Russische troepen er minder problemen ontstaan tussen beide bevolkingsgroepen.

Ook de Nederlandse commandant van de Gele Rijders, overste Van Loon, zei dat de eventuele komst van Russische militairen kan bijdragen aan het vertrouwen van de Servische bevolking in KFOR.

Dossierwww.nrc.nl