Vet in voer was Nederlands

De met dioxinen vervuilde grondstoffen van veevoederfabrikant Hendrix UTD in Boxmeer zijn geleverd door Belgische en Nederlandse vetsmelterijen. Uit voorlopige analyseresultaten blijkt dat de partij met de hoogste concentraties dioxinen afkomstig is van Noba Vetveredeling in het Noord-Hollandse Lijnden.

In de bewuste partij vet, en niet diermeel zoals gisteren gemeld, is een concentratie gevonden van 20 picogram dioxinen per gram vet. Dat ligt boven de ook voor melk gehanteerde norm van 6 picogram, maar onder de afgelopen maanden in België gevonden extreem hoge concentraties van 700. In andere partijen vet die Hendrix UTD uit voorzorg heeft laten controleren, zaten concentraties tussen 7 en 13,8 picogram.

Van de vetten is het gros al verwerkt tot varkensvoer. Het restant is door Hendrix geblokkeerd in afwachting van nieuwe analyses. Het bedrijf heeft deze week zelf het ministerie van Volksgezondheid gewaarschuwd. Vorige week bleek uit analyses dat andere bij Hendrix verwerkte vetten niet besmet waren met dioxinen.

Volgens directeur P. Bakker van Noba Vetveredeling kunnen de analyseresultaten van Hendrix niet juist zijn. ,,Ik heb zelf onderzoeksresultaten. Die spreken over niet meer dan één picogram dioxinen per gram vet.' Bakker kan echter niet garanderen dat zijn analyses afkomstig zijn van aan Hendrix geleverd vet. Begin dit jaar blijkt Noba Vetveredeling ook uitleg te hebben moeten geven over de samenstelling van een vetlevering aan veevoederfabrikant Cehave in Oss. Volgens directeur Bakker betrof dat ,,een meningsverschil over de analysemethoden'. Noba deed ook zaken met de in Vlaanderen in opspraak geraakte vetsmelter Verkest. Door tussenkomst van Verkest kocht Noba vorig jaar bijna 80.000 kilo zogenoemd `technisch vet' van een bedrijf in zeemleer in Vlaanderen.

Het Productschap Diervoeder in Den Haag meldt dat de controle van de vetleveranciers ,,structureel zal worden aangepakt'. Secretaris J. den Hartog zegt dat het productschap een specificatie van de vetten wil.

Vette handel pagina 37, Zaterdags Bijvoegsel

Noba

In het kader van de Belgische dioxinecrisis meldden wij op basis van voorlopige analyses in het artikel Vet in voer was Nederlands (in de krant van zaterdag 19 juni, pagina 1) dat een partij vet, geleverd door Noba Vetveredeling B.V. aan mengvoederbedrijf Hendrix UTD, twintig picogram dioxine per gram vet bevatte. Nadere analyse door het Rijks-Kwaliteitsinstituut voor Land- en Tuinbouwprodukten heeft aangetoond dat de leveranties van Noba slechts 0,55 picogram per gram vet bevatten. Zoals deze krant eerder meldde is Noba inmiddels geen verdachte meer in de zaak met vetleveringen aan de Belgische vetsmelterij Verkest.