Verdachten opgepakt in Suriname

De Surinaamse politie heeft zes personen gearresteerd die ervan verdacht worden de feitelijke uitvoer van 700 kilo cocaïne via Schiphol te hebben geregeld. Het ging om het grootste transport dat ooit op de luchthaven is onderschept.

De arrestaties konden gebeuren omdat er voor het eerst in drie jaar door Nederlandse en Surinaamse opsporingsambtenaren is samengewerkt. De verdachten, vier mannen en twee vrouwen, zijn exporteurs van landbouwprodukten. De drugs werden op maandag 3 mei in 144 dozen met groente en fruit door de douane op Schiphol onderschept.

Het initiatief tot de justitiële samenwerking lag vooral aan Surinaamse kant. Het parket in Haarlem – waar onderzoek naar de ontvangers van de drugs wordt verricht – heeft nog steeds geen aanhoudingen verricht. Een opdracht van minister Korthals (Justitie) om informatie aan Paramaribo over te dragen, was tot voor kort nog niet ingewilligd.

Opvallend is dat de hoogste justitiële ambtenaar van Suriname, procureur-generaal H. Rozenblad, gisteren zelf telefonisch contact opnam met de hoofdofficier van justitie in Haarlem, H. van Brummen, aldus parketvoorlichtster T. Zwiers.

In Suriname zullen naar verluidt binnenkort nog meer arrestaties volgen. Het onderschepte drugstransport trok in Paramaribo veel aandacht omdat de mislukking volgens de Surinaamse minister van Financiën Gobardhan leidde tot verscherping van de huidige financiële crisis.

Justitiële ambtenaren in Nederland zijn benieuwd om te zien of de collega's in Suriname ook arrestaties durven te verrichten onder degenen die deze partij met een straatwaarde van 70 miljoen Nederlandse guldens financierden.

De Surinaamse militair en drugsverdachte M. Zeeuw, die vorige week in opdracht van de Haagse rechtbank uit voorlopige hechtenis werd ontslagen, is deze week weer in Paramaribo opgedoken. Het is onwaarschijnlijk dat hij zich nog zal melden voor zijn strafzaak die in september verder gaat.