Utrecht is getreuzel kabinet zat

De voorzitter van de vertrouwenscommissie van de Utrechtse gemeenteraad, B. Ruers, is teleurgesteld dat het kabinet nog geen nieuwe burgemeester van Utrecht heeft benoemd.

,,Ze zitten daar te kwartetten met allerlei functies en personen. Een slechte zaak. Zo zit de vierde stad van Nederland meer dan een half jaar zonder burgemeester'', aldus Ruers gisteren volgens het ANP.

Het kabinet kwam gisteren niet toe aan de benoeming. De Amersfoortse burgemeester mevrouw Brouwer-Korf (PvdA) wordt het meest genoemd als kandidaat. Als het kabinet de knoop gisteren had doorgehakt, was de nieuwe burgemeester al op 1 of 2 juli geïnstalleerd. Nu wordt dat volgens Ruers op zijn vroegst begin september, zeven maanden na het vertrek van Opstelten naar Rotterdam.

Y. van den Bergh, lid van de vertrouwenscommissie namens de stadspartij Leefbaar Utrecht, is nog uitgesprokener. Ze vindt het schandalig dat de knoop nog niet is doorgehakt. ,,Het moet in Den Haag toch duidelijk zijn welke keuze we hier in Utrecht hebben gemaakt, daar hoeven ze toch niet veel tijd aan kwijt te zijn.''

Vorige maand circuleerde het niet van officiële zijde bevestigde bericht dat J. Kohnstamm (D66), oud-staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, tegen de wens van de vertrouwenscommissie was voorgedragen als burgemeester van Utrecht door de commissaris van de koningin in de provincie Utrecht, B. Staal (D66).