Speelbal van de favorieten

Vanavond begint in de Verenigde Staten het WK voetbal voor vrouwen. Er zijn al meer dan 450.000 kaarten verkocht. Aanvoerster Sarina Wiegman heeft zich niet geplaatst met Nederland, dat sparringpartner was voor de favorieten.

Ook het vrouwenvoetbalelftal van Nederland is populair in het buitenland. De mannenploeg wordt om zijn kracht gevreesd, het veel zwakkere vrouwenteam is een geliefde oefenpartner. In korte tijd speelde Oranje tegen de beste vier landen van de wereld: China, Duitsland, Noorwegen en de Verenigde Staten. Zij bereidden zich voor op het aanstaande wereldkampioenschap. ,,Het was leuk'', zegt Sarina Wiegman, de aanvoerster van Nederland. ,,Maar ik wil nu wel weer eens een wedstrijd spelen waarin we meer de bal hebben.''

Vooral de twee duels in en tegen de Verenigde Staten waren een belevenis voor de Nederlandse speelsters. ,,Voetbal is daar een echte sport voor vrouwen'', vertelt de enthousiaste Wiegman. ,,Voor mannen wordt het als `mietensport' gezien. Het is gewoon niet hard genoeg, zoals American football, ijshockey en basketbal.'' Zo'n acht miljoen Amerikaanse meisjes en vrouwen spelen voetbal. ,,Mia Hamm, de bekendste voetbalster, zie je in allerlei commercials, ze is al miljonair. Ik was in Nike Town, een van de grote sportzaken. Daar hingen grote foto's van Michael Jordan, Tiger Woods én Mia Hamm.''

Ook de Nederlandse speelsters voelden zich tijdens hun Amerikaanse trip voor even echte sterren. Wiegman, die in de jaargang 1989-'90 in de Verenigde Staten studeerde en voetbalde: ,,We werden overal om handtekeningen gevraagd. Ze wisten niet eens wie we waren! We gingen in een Mexicaans restaurant eten en toen we binnenkwamen, kregen we applaus. Zó gaaf. Als je dat meemaakt, wil je niet meer terug naar Nederland.''

De interesse voor het WK (zestien landen, finale op 10 juli) is heel groot in de Verenigde Staten. Er zijn al meer dan 450.000 kaarten verkocht. Het openingsduel van vanavond tussen het thuisland en Denemarken zal in het Giant Stadium in New York door meer dan 65.000 toeschouwers worden bijgewoond.

Oranje verloor met 5-0 en 3-0 van olympisch kampioen Verenigde Staten. Die ploeg is volgens Wiegman de grote favoriet voor de wereldtitel. ,,Die meisjes zijn zo ongelooflijk fit. Ik denk ook dat ze de laatste tien minuten veel zullen scoren. Ze zijn heel gespierd, soms zelfs wat overdreven. Verdedigend maken ze nog weleens fouten, daar ligt de kans voor de tegenstander.'' China en vooral Duitsland zijn in de ogen van Wiegman de elftallen die het de thuisploeg misschien moeilijk kunnen maken. Titelverdediger Noorwegen lijkt minder sterk. ,,We hebben in Noorwegen 0-0 gespeeld en zij waren niet veel fitter dan wij'', aldus Wiegman.

Met Duitsland en Noorwegen in de kwalificatiepoule was de kans voor de Nederlandse ploeg op een plaats bij de WK-eindronde bij voorbaat verkeken. Oranje is momenteel nog niet meer dan een goede middenmoter. Daar moet verandering in komen. Onlangs is een begin gemaakt met een ambitieus plan dat de ploeg van bondscoach Ruud Dokter naar de Olympische Spelen van 2004 moet brengen. Tijdens het seizoen komen de internationals elke week op dinsdag en woensdag bij elkaar in Zeist. Wiegman vindt dat eigenlijk nog niet genoeg. ,,Ik wil elke dag trainen. Misschien kunnen we dan in de ochtend nog een paar uurtjes werken.'' De Nederlandse handbalsters zijn haar grote voorbeeld. Die trainen dagelijks met elkaar en plaatsten zich wel voor hun WK.

Wiegman, 29 jaar, 79 interlands, wil nog wel even doorgaan met voetballen om te kijken hoe ver zij en haar ploeggenotes kunnen komen. De Haagse docente lichamelijke oefening is middenvelder. Ze weigert zichzelf met een bekende mannelijke voetballer te vergelijken. ,,Nee, daar geef ik geen antwoord op. Dat vind ik moeilijk. Ik ben natuurlijk lang niet zo goed.'' Haar vriend Mark Glotzbach, zelf voetballend op hoog amateurniveau, schiet te hulp en noemt na enige bedenktijd de naam van Ronald de Boer. Wiegman knikt instemmend. ,,Ik ben ook weleens vergeleken met Jan Wouters. Maar dat was toch vooral een balafpakker, een fantastische balafpakker. Ik denk dat ik het meest waardevol ben als we in balbezit zijn.''

Voetballen doet Wiegman al zo lang als ze kan lopen. Samen met haar tweelingbroer werd ze lid van een club, ESDO, en deed ze, bij gebrek aan een meisjeselftal, illegaal mee bij de jongens. ,,Ik zag er toen ook nog niet uit als een meisje.'' Die periode duurde vijf jaar, totdat ze niet meer kon verbergen dat ze van het vrouwelijke geslacht was. ,,Vroeger bestond er een groot vooroordeel. Vrouwen en voetbal, dat paste niet bij elkaar. Voetbal jij? Tegenwoordig is dat veel en veel minder.''

De Nederlandse keepster Marleen Wissink gaat naar Amerika om een deel van het WK bij te wonen, maar voor aanvoerster Wiegman hoeft dat niet. ,,Ik ben jaloers'', bekent ze. ,,Ik had daar zelf willen spelen en dan heb ik er geen behoefte aan op de tribune te zitten. Dat zou me enorm frustreren.''