Slems zitten niet christelijk op Malta

Op dit moment wordt in Malta het Europees kampioenschap bridge voor landenteams gespeeld. Het toernooi duurt nog een week, maar in het begin waren de fans behoorlijk geschrokken van de verrichtingen van het Nederlands open team. Met vier nederlagen op rij tegen Europese middenmoters, was de aftrap niet best. Misschien is het team dat nu speelt, niet de sterkst denkbare formatie, maar het is zeker ook niet zo zwak. Het zou te simpel zijn om de slechte start te wijten aan de afwezigheid van Leufkens-Westra. De absentie van dit paar zal ongetwijfeld een slok op een borrel schelen, maar de drie paren die nu spelen moeten het toch ook kunnen rooien. Bauke Muller en Wubbo de Boer hebben een fantastisch jaar achter de rug. Het paar won de Cavendish teams in Las Vegas, behaalde de landstitel bij de viertallen en werd eerste op het ING Bank Topcircuit. Me dunkt, een unieke trilogie. Muller-De Boer zullen tegen de sterkste landen altijd worden opgesteld. Jan Westerhof en Piet Jansen steken, na een aantal prachtige jaren, even niet in hun beste vorm. Ze gaan heel kieskeurig om met hun agenda, spelen weinig wedstrijden, maar wonnen onlangs wel de prestigieuze ArboNed Team Cup. Bart Nab en Huub Bertens maken hun debuut op het EK. Desondanks heeft dit paar voldoende internationale ervaring. Verleden jaar tijdens het WK van Lille bereikte het de kwartfinale van de Rosenblum Cup. In de ranglijst (`Butlerstand') die voor ieder paar separaat wordt bijgehouden op Malta, doen Nab en Bertens het uitstekend met een zevende plaats. De Tilburgers scoren een gemiddelde van 0,8 imp per wedstrijd. Dat is in dit milieu veel, al helemaal in vergelijking met de positie van De Boer-Muller (93e) en van Jansen-Westerhof (160e). Coach Erik Kirchhoff vindt dat zijn team niet slechter speelt dan twee jaar geleden op het EK in Montecatini, Italië. `Toen hadden we vreselijk veel geluk met onze slems. Nu niet. Slechte slems gaan down en goede soms ook.' Kirchhoff heeft de moed niet opgegeven. En inderdaad, er zijn tekenen van herstel. De Turken, die het op Malta verder goed doen, werden met 24-6 aan de kant gezet. Zeker nu bekend is geworden dat de eerste zes overgaan naar het WK (was vijf) is het misschien nog niet te laat voor ons land, dat op dit moment rond de twaalfde plaats bivakkeert. Het vrouwentoernooi is inmiddels ook van start gegaan. In de tweede ronde versloeg Nederland het sterke Italië met grote cijfers en staat voorlopig bovenaan. Op dit spel uit het mannentoernooi was inderdaad sprake van pech in de slemzone, maar er gebeurde meer:

Nederland-België: 10-20. Deze hand droeg 15 imps bij aan de overwinning van de Zuiderburen. In de open kamer boden Muller-De Boer 6♦ uit. Bij een beetje christelijk troefzitsel wordt het slem gemaakt. Met de ruiten vijf-nul gingen de ongelukkige Hollanders twee down. Van de gebeurtenissen in de open kamer werd het Oranje-kamp ook niet vrolijker. Oost opende 1SA, Bart Nab volgde preëmptief met 3♣, waarop west een negatief doublet losliet, door oost gretig ingelaten. Toen de rook was opgetrokken, bleek het contract voor vijf down onder de tram te zijn verdwenen: NZ -1100.

Op het EK was 6♦ een aantal keren geboden (en gemaakt uiteraard). Ook 6♠ zit erin. Na het cuebid van 5♣ bood Piet Jansen à tempo 5♦. Hij had beter even rustig kunnen nadenken. Dan had hij zich gerealiseerd, dat een partner die zo biedt zeker een hartencontrole moet hebben. Bovendien wijst het hartenbieden van de tegenpartij in combinatie met de drie hartens in noord sterk in de richting van een singleton of renonce harten in zuid.