NAVO-vredesmacht legt wil op aan UÇK

KFOR-troepen hebben gisteren in Kosovo hun wil opgelegd aan het UÇK.In de steden Prizren en Priština geldt sinds gisternacht een wapenverbod. Duitse troepen in Prizren bevrijdden gisteren gevangenen van het UÇK uit een voormalig politiebureau.

Het betrof vijftien mannen, voor het merendeel zigeuners en Albanezen die als collaborateurs waren aangemerkt. Ze stonden bloedend op een binnenplaats toen de Duitsers binnenvielen. Een man van 70 jaar die aan een stoel was vastgeketend, bleek aan zijn verwondingen te zijn overleden. De Duitse troepen namen een groot aantal wapens in beslag van de 25 UÇK-strijders in het gebouw. Het betrof machinegeweren, mortieren, granaten en knuppels met spijkers. Elders in de stad werd een gewapende Albanees aangehouden die geen UÇK-identiteitskaart kon tonen. Na de instelling van het wapenverbod volgt over twee dagen een uniformverbod in Prizren.

In Prizren wordt hard gewerkt aan het verwijderen van boobytraps en mijnen die door Servische troepen zijn achtergelaten. Het ziekenhuis, de legerkazernes en loodsen zijn van explosieven en struikeldraden voorzien. Tot dusver is er slechts één dode gevallen: een teenager die een videorecorder stal uit een verlaten Servisch appartement. De videorecorder explodeerde toen hij de stekker in het stopcontact stak.

Ook in hoofdstad Priština was het vanaf gisternacht verboden nog wapens te dragen en begonnen Britse troepen met de ontwapening van het UÇK. Het Koninklijke Ierse Regiment nam gisteren vijftig handwapens in beslag. Amerikaanse mariniers toonden de pers gisteren een stapel van honderd in beslag genomen kalasjnikovs. Zij controleren voorbijgangers bij wegversperringen in hun sector met metaaldetectors op verborgen wapens.

Hashim Thaçi, de 29-jarige premier van de UÇK-regering, heeft gisteren Serviërs opgeroepen in Kosovo te blijven. ,,De moordpartijen werden niet uitgevoerd door burgers, maar door het regime. Wij hebben geen plannen om repressie te organiseren'', aldus Thaçi. Volgens de jongste schattingen zijn inmiddels 50.000 Serviërs Kosovo ontvlucht en zijn 50.000 Albanese vluchtelingen naar hun huizen teruggekeerd.

Uit andere delen van Kosovo kwamen gisteren berichten over gewelddaden tegen Servische burgers. Een bejaard Servisch echtpaar werd dood op de drempel van hun huis aangetroffen en een 16-jarige jongen werd op een dorpsweg doodgeschoten. Bij het dorp Pasjane trokken UÇK'ers Servische burgers uit auto's en sloegen ze in elkaar. Servische jongeren omsingelden een wegversperring van de Amerikaanse mariniers en eisten bescherming. Joegoslavische autoriteiten klaagden gisteren over een ,,veiligheidsvacuüm'' in Kosovo.

Duitse troepen probeerden de 3.000 Servische burgers van het stadje Orahovac er gisteren van te overtuigen dat ze voldoende beschermd zouden worden. De Servische politie-officier Stevanovic bezocht de burgers, naar KFOR meende om de Serviërs over te halen te blijven. In praktijk gaf hij het tegengestelde advies. Patriarch Pavle, het hoofd van de Servisch-orthodoxe kerk, arriveerde gisteren in zijn zetel Pec in het westen van Kosovo.

NAVO-troepen in Kosovo hebben beloofd actief te gaan zoeken naar oorlogsmisdadigers, zo meldde vandaag de hoofdaanklager van het tribunaal Louise Arbour in Brussel. Ze prees de actieve houding van de vredesmacht KFOR in Kosovo. Massagraven en plaatsen waar executies of martelingen hebben plaatsgehad, worden bewaakt. (AFP, AP, Reuters)