MoMA geeft Malevitsj terug

Het Museum of Modern Art (MoMA) heeft een akkoord bereikt met de nazaten van de Russische avant-garde-schilder Kazimir Malevitsj over de zestien werken van Malevitsj die het museum in bruikleen heeft. De nazaten ontvangen een niet nader bekend gemaakt geldbedrag en het doek `Suprematistische compositie' uit 1923-25. De vijftien andere werken - zes schilderijen en negen werken op papier - blijven in het MoMA, dat de werken sinds 1935 in bruikleen heeft.

Het akkoord is het gevolg van een claim uit 1993 van nazaten van Malevitsj in Polen en Rusland op de werken van hun voorvader. Na een tentoonstelling in Berlijn in 1927 liet Malevitsj ongeveer 100 schilderijen achter bij de architect Hugo Häring. Häring gaf de schilderijen in bruikleen aan het Landesmuseum in Hannover, die de schilderijen verborg nadat abstracte kunst na de machtsovername door de nazi's in Duitsland in ongenade was geraakt. In 1935 nam Alfred Barr, de toenmalige directeur van het MoMA, enkele schilderijen van Malevitsj mee naar New York. Later stuurde Dorner nog enkele schilderijen naar het MoMA.

Zowel de nazaten als het MoMA zijn tevreden over het akkoord. Wat het akkoord betekent voor de grote collectie werken van Malevitsj van het Stedelijk Museum in Amsterdam is nog onduidelijk. Het Stedelijk Museum kocht de schilderijen in 1958 van Häring. (AP)