Mogelijk legionella in hotel Ardennen

Ongeveer 120 mensen in Nederland zijn gisteren door de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) benaderd, omdat de kans bestaat dat ze zijn besmet met de legionellabacterie. Het gaat om mensen uit diverse gemeenten, die de eerste week van juni hebben overnacht in een hotel in de Belgische Ardennen.

Een Drentse vrouw uit dit gezelschap, een hobbyvereniging, is opgenomen in een ziekenhuis van haar woonplaats, vermoedelijk met de veteranenziekte.

,,Het staat niet vast dat ze is besmet in het hotel waar de verenigingsleden drie nachten logeerden'', aldus een woordvoerder van de GGD in Assen. ,,De incubatietijd is verstreken. Als andere bezoekers van het hotel ook ziek zijn, raadt de GGD hen aan zo snel mogelijk contact op te nemen met hun huisarts.''

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zegt dat gistermiddag bij het Landelijk Coördinatiecentrum Infectieziektenbestrijding nog geen meldingen van andere ziektegevallen waren binnengekomen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de Belgische autoriteiten ingelicht over de mogelijke besmettingsbron. De zaak is ook gemeld aan het European Surveillance Network in London, een samenwerkingsverband dat gezondheidsmeldingen over vakantieverblijven registreert.

De Drentse vrouw, die dinsdag in het ziekenhuis werd opgenomen, is ouder dan zestig jaar. De GGD wil de naam van het Belgische hotel niet vrijgeven.

Dit voorjaar werd de grootste legionellabesmetting ooit ontdekt onder bezoekers van de Flora die van 19 tot en met 28 februari plaatsvond in Bovenkarspel. In totaal overleden 23 mensen aan de veteranenziekte en werden meer dan tweehonderd mensen ziek. De bacterie zat vrijwel zeker in de verouderde waterleiding van de veilinghallen.