KITTEKAT OF PEDIGREE-LASAGNA

Konijn en gevogelte met groenten. Gold mousse met zalm. Gourmet paté met wild. Eend met groenten en cranberry-saus. De eerste drie gerechten zitten in een blik kattenvoer. Het laatste werd voor honden ingeblikt. Er wordt in Nederland per jaar meer dan 300 miljoen gulden aan dierenvoedsel uitgegeven. Het huisdier wordt steeds vaker verwend met duur gemaksvoedsel, terwijl de prijs van vers hart, vis en kip daar heel gunstig bij afsteekt. Ook al omdat menig blik voor 80 procent uit water bestaat. Dat gulzige smullen dat je katten in televisiespots ziet doen wordt opgewekt door een van gefermenteerde kippenmagen gemaakte stof die vlak voor het optreden even op het eten wordt gespoten. Sinds ik weet dat in dure blikken meer lokstof zit dan in goedkope begrijp ik het verwende gedrag van poezen beter. In Duitsland verscheen een raar kookboek. Volker Kitz maakte `mensenrecepten' met blikken dierenvoedsel. Volgens Kitz kan er met dit voer heel smakelijk en gezond gekookt worden. Sommige brokjes vlees die penetrant ruiken kun je beter eerst afspoelen, maar verder kun je het blikvlees rustig in een lasagna of paté verwerken. Zijn kookboek bevat wel de waarschuwing mensen met hartproblemen of nerveuze aandoeningen van te voren te zeggen dat er dierenvoer op tafel staat. Vandaag een recept voor Duitse gehaktballetjes. Fruit de gesnipperde ui in olie zacht en glazig. Meng ui, ei, broodkruim, de uitgelekte en fijngehakte ansjovis en de helft van de kappers door het gehakt dat op smaak wordt gebracht met een beetje zout en versgemalen peper. Maak balletjes ter grootte van een pingpongbal. Breng in een pan een halve liter water aan de kook. Voeg het citroensap en het bouillonblokje toe en laat het 10 minuten zachtjes koken. Leg de balletjes gehakt in deze bouillon. Draai het vuur laag en laat het gehakt in een gesloten pan in ongeveer 10 minuten gaar worden. Schep de balletjes uit de pan en houdt ze warm. Verwijder de laurierbladen. Roer een klein beetje water door de maïzena en giet het, al roerend, bij de bouillon. De saus die ontstaat wordt opgepept met wat cayennepeper. Giet de saus over de balletjes en strooi de rest van de kappers erover. Eet er rijst of nieuwe aardappeltje bij.