Kinderwens: Geef vader vaker vrije dag

Een extra vrije middag om leuke dingen te doen. Dat staat bovenaan het eisenlijstje voor de `vadervriendelijke werkgever'. Ongeveer 2.000 kinderen reageerden op de oproep van de ideële-reclamemakers van SIRE om na te denken over hoe een vadervriendelijke werkgever eruit zou moeten zien. Ze maakten hun keuze uit een tiental eisen, die eerder uit gesprekken met kinderen waren verkregen.

Behalve de extra vrije middag scoorde `thuis mogen blijven bij ziekte van het kind' hoog: ruim de helft van de ondervraagde kinderen is daarvoor. Ook werktijden die parallel lopen aan schooltijden zijn zeer gewild.

De kinderen vinden het maar niks als vader wordt opgepiept in het weekend. Of als hij huiswerk meekrijgt van de baas.

De wensen van de kinderen blijven voor de meeste van hen voorlopig goeddeels onvervuld. De Nijmeegse bedrijfskundige Hilde van den Brandt publiceerde eerder dit jaar een onderzoek naar deeltijdwerk in grote ondernemingen met als belangrijkste uitkomst: een op de drie mannen verlangt ernaar in deeltijd te werken, maar is bang dat die wens door collega's en leidinggevenden niet zullen worden geaccepteerd.

In 1998 werkten niet meer dan circa 450.000 Nederlandse mannen in deeltijd – twaalf procent van het totaal aantal werkende mannen. Tegenover anderhalf miljoen parttime werkende vrouwen – 55 procent van het totaal aantal werkende vrouwen.