Jesse Helms: Holbrooke wordt ambassadeur VN

Jesse Helms, de machtige voorzitter van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken, heeft gisteren gezegd dat de Amerikaanse Senaat Richard Holbrooke ,,waarschijnlijk'' bevestigt als Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties. De benoeming van Holbrooke, de architect van het vredesverdrag voor Bosnië, liet lang op zich wachten omdat er twijfel was gerezen over zijn handelen toen hij in 1996 overstapte naar het zakenleven. Nu die zaak is opgehelderd, geldt Helms als het volgende obstakel. Hij kan de bevestiging van Holbrooke in principe eindeloos uitstellen, maar Holbrooke heeft Helms kennelijk weten te overtuigen van zijn steun voor een grondige hervorming van de VN. Vier van de tien Republikeinse senatoren in de commissie steunen Holbrooke nu openlijk, twee moeten nog over de brug komen. De hoorzittingen over de benoeming duren nog twee dagen. (AP)