Huis VS verwerpt nieuwe wapenwet

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren een wetsvoorstel verworpen dat de verkoop van vuurwapens op wapenshows aan banden zou leggen. De tegenstemmers waren zowel Democraten die vonden dat het voorstel niet ver genoeg ging, als Republikeinen die vonden dat het te ver ging.

In de nacht van donderdag op vrijdag hadden de voorstanders van strengere regels voor wapenbezit al een nederlaag geleden. Het Huis nam toen een aanzienlijk verzwakte versie aan van een wetsvoorstel uit de Senaat, dat handelaren op wapenshows wil verplichten om na te gaan of hun klanten een strafblad hebben.

De meeste Democraten vonden daarop dat het niet meer de moeite waard was om de afgezwakte wet te steunen. Sommigen zagen er zelfs een versoepeling in ten opzichte van de bestaande regels. President Clinton noemde de stemming in het Huis een grote overwinning voor de vuurwapenlobby, en ,,een grote nederlaag voor de veiligheid van onze kinderen''.

Gisteren voegde het Huis nog enkele bepalingen aan het wetsvoorstel toe: een verplichting voor wapenhandelaren om bij alle pistolen veiligheidssloten te verkopen; een verbod voor jongeren onder de achttien jaar om semi-automatische vuurwapens te bezitten; en een verbod op de invoer van extra grote magazijnen voor machinegeweren. Ook stemde het Huis voor een maatregel die inwoners van de stad Washington zonder strafblad het recht geeft om pistolen te bezitten.

Maar ondanks al die aanvullingen bleek gisteren dat een meerderheid van het Huis het wetsvoorstel wilde verwerpen. Niet alleen Democraten die strengere regels willen onthielden hun steun, maar ook conservatieve Democraten en Republikeinen die vinden dat het bezit van vuurwapens helemaal niet aan banden gelegd moet worden.

Leiders van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden moeten nu overleggen of ze het alsnog eens kunnen worden over een of andere vorm van het wetsvoorstel. De Democraten beschouwen hun nederlaag niet als het laatste woord, en lijken van plan om regulering van vuurwapenbezit tot een thema te maken voor de verkiezingen in het jaar 2000.